Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Beneficiile consumului de coriandru
1.017 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Coriandrul
328 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Detoxifiere cu suc de lamaie si ghimbir
860 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scapa de balonare
385 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Usturoi pe stomacul gol
244 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Asa scapi de gazele la stomac
765 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Asa scapi de gazele la stomac
2.105 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Simptome ale blocajelor limfatice
113 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ceaiuri impotriva balonarii
682 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  BALONARE si GAZE intestinale? Ce boli pot ascunde
160 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Coriandru (Coriandrum sativum)

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.09.2015  Adauga la favorite 880 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Coriandrul creste pana la 50 cm inaltime, frunzele pot avea marimi diferite, iar florile sunt albe sau roz, grupate in umbrele compuse. Mirosul si parfumul tulpinii, inconfundabile, sunt foarte puternice. Fructul plantei, un schizocarp uscat de forma sferica, adaposteste pretioasele seminte picante si placut aromate.
Profilul nutritional al semintelor de coriandru difera in mod considerabil de cel al tulpinilor sau al frunzelor. Planta este o sursa excelenta de minerale, printre care potasiu, calciu, mangan, fosfor, fier si magneziu. Frunzele de coriandru au un continut ridicat de vitamine A, C si K si vitamine din complexul B. Flavonoinde intaresc valentele antioxidante ale plantei: quercitina, rhametina sau apigenina, despre care studii recente arata ca ar avea rol in prevenirea cancerului, potrivit www.nutrition-and-you.com. Semintele prezinta o bogatie nutritionala mai variata, antioxidanti sub forma vitaminelor si a uleiurilor volatile (borneol, pinen, linalool, cineol, geraniol, terpinen, felandren, dipentene, citronelol, carvona, camfor), fibre, acizi grasi (acid petroselinic si altii), substante proteice, aminoacizi, sitosteroli, tocoferoli, cumarine.
Din planta se utilizeaza atat frunzele, cat mai ales semintele, care pot fi consumate ca atare sau preparate in scop medicinal sau culinar. Aroma lor, asemanatoare cu a citricelor, este foarte apreciata in bucatariile de pretutindeni. Este greu de conceput bucataria indiana sau thailandeza fara un pumn de frunze de coriandru tocate in mancare. Sunt folosite in mod cotidian in bucatariile sud americane (in special in Mexic si Brazilia) si asiatice. Frunzele de coriandru se folosesc asemeni celor de patrunjel, exclusiv proaspete sau congelate, intrucat prin uscare isi pierd aroma, si se adauga in mancare in ultima faza a prepararii ei, potrivit www.cevabun.ro.
Semintele de coriandru, cea mai folosita parte a plantei, sunt adaugate la preparatele din carne, varza, cartofi si legume. Prajite uscat, in tigaia fara grasime, fructele de coriandru isi pun cel mai bine in evidenta parfumul. In bucataria thailandeza, se foloseste inclusiv radacina plantei.
In scop medicinal, se folosesc semintele, care se usuca si se macina, iar pulberea rezultata se foloseste la prepararea de tincturi, de infuzii si de ulei esential. Frunzele au excelente proprietati antiseptice si pot ajuta digestia.
Uleiul din semintele de coriandru are numeroase utilizari in medicina traditionala, avand proprietati analgezice, afrodisiace, carminative si antispasmodice.
Recent, oamenii de stiinta au descoperit efectele benefice ale coriandrului asupra nivelului de grasimi din sange. Ei au constatat ca nivelul crescut al colesterolului si trigliceridelor poate ajunge la valori normale prin includerea zilnica in dieta a coriandrului. Planta are si o cantitate mare de compusi colinergici si antagonisti de calciu (componente care ajuta la reglarea tensiunii arteriale), care actioneaza foarte bine in calitate de agenti hipotensivi atunci cand sunt eliberati in organism. Persoanele predispuse la boli cardiovasculare din cauza depunerilor de colesterol sau la accidente vasculare au motive intemeiate pentru a consuma acest condiment.
Coriandrul este cunoscut si pentru proprietatile bactericide si vermifuge, fiind indicat in combaterea infectiilor digestive si parazitozelor intestinale. Uleiurile volatile actioneaza ca agenti antimicrobieni foarte eficienti si se gasesc in special in frunzele proaspete de coriandru nefierte, potrivit bio-plafar.info/nutritie. De asemenea, frunzele pot fi utilizate pentru tratarea infectiilor fungice si bacteriene.
Numeroase studii europene, efectuate recent, au dovedit cat de eficiente sunt solutiile concentrate care contin coriandru in batalia cu agentii patogeni cum ar fi escheria coli (vinovata de aparitia infectiilor urinare si digestive), salmonela si stafilococul auriu.
Prin uleiurile esentiale, coriandrul contribuie la stimularea secretiilor digestive, favorizeaza eliminarea gazelor intestinale si calmeaza durerile abdominale. De altfel, coriandrul intra si in compozitia ceaiurilor contra colicilor pentru copii. Datorita proprietatilor antispasmodice, este recomandat si in tratarea diareei. Totodata, s-a constatat ca este foarte util chiar si in febra tifoida.
Cercetatorii au demonstrat ca extractul din frunze de coriandru are anumiti compusi care, atunci cand sunt eliberati in sange, provoaca insulina anti-hiperglicemica, activitate specifica insulinei, care ajuta la mentinerea nivelului zaharului din sange sub control. Deci, un consum constant de cateva frunze de coriandru in timpul meselor poate pastra diabetul zaharat sub control.
Planta dispune de o multime de antioxidanti, vitamine si minerale (precum fosforul) capabile sa previna imbatranirea ochilor si scaderea acuitatii vizuale. Intrucat este un dezinfectant cu bogate proprietati antimicrobiene, coriandrul protejeaza ochii de boli contagioase cum este conjunctivita.
Coriandrul este cunoscut si ca un bun tonic si stimulent al sistemului nervos. Ceaiul preparat din fructele acestei plante aromatice este eficient si in cazuri de epuizare nervoasa, de migrene si de astenie. Studiile facute in diferite spitale din Asia au scos in evidenta ca acest condiment are efecte calmante si de aceea este recomandat in tratamentul multor afectiuni, precum deficiente de memorie, depresie, migrene si oboseala cronica.
Coriandrul poate fi utilizat si sub forma de ceai, fie simplu, fie in combinatie cu chimenul, ghimbirul sau anasonul, fiind eficient in tratarea racelii, tusei sau gripei.
Uleiul de coriandru este recomandat pentru oprirea sangerarilor nazale.
Specialistii au confirmat proprietatile antiinflamatorii ale coriandrului. Frunzele acestuia sunt excelente in reducerea inflamatiei in mod natural. Fiind o sursa excelenta de omega-3, omega-6, lipolotion si ulei de coriandru, ele sunt foarte eficiente in reducerea inflamarii din orice parte a corpului. Intern se consuma ceai sau infuzie, iar in exterior se maseaza partile afectate cu ulei de coriandru sau se aplica cataplasme. In cazul inflamarii sinusurilor, se fac inhalatii, potrivit www.terapiinaturiste.ro.
Frunzele proaspete de coriandru au actiune terapeutica, prin continutul de antihistaminice naturale, fiind utile impotriva alergiilor din diverse cauze, potrivit www.organicfacts.net.
De secole, planta este considerata un afrodisiac foarte eficient. Datorita acestei proprietati, egiptenii i-au atribuit coriandrului denumirea de "iarba fericirii" in cuplu.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.