Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Monumentul flacarii fluture-Mexic
119 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Puebla de Zaragoza-Mexic
15 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Las Pozas, Xilitla, Mexic
580 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mexic
688 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mazatlan Mexic
182 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ciudad Madero-Mexic
1.200 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cancun, Mexic HD
1.497 vizite - 0 comentarii
adaugat de jenis
 
  Puerto Vallarta-Mexic
115 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acvariul din Veracruz
125 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  AGUA AZUL-Mexic
373 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Mexic

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.10.2015  Adauga la favorite 870 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Mexic (Mexico in spaniola) este o tara situata in America de Nord, marginita de Statele Unite ale Americii la nord si Belize si Guatemala la sud. Este cea mai sudica tara din America Latina si cea mai populata tara vorbitoare de spaniola din lume. Intrucat Mexic este de fapt o republica federala, numele oficial complet este Statele Unite Mexicane (Estados Unidos Mexicanos). Tara este frecvent numita Republica Mexicana (Republica Mexicana) desi acesta nu este titlul recunoscut oficial.
Din punct de vedere geografic, Mexic face parte din America centrala. Forma teritoriului este aproximativ triunghiulara, avand peste 3000 km de la extremitatea nord-vestica la cea sud-estica. Tara are granite cu Statele Unite ale Americii la nord si cu Belize si Guatemala la sud. Peninsula Baja California, cu o lungime de 1250 km, este situata in vestul tarii si formeaza Golful Californiei. In estul tarii este situat Golful Mexicului, format de cealalta peninsula mexicana, Yucatan.

Cel mai mare oras este capitala, Ciudad de Mexico, care are peste 19 milioane de locuitori si este printre cele mai mari aglomeratii urbane din lume. Alte orase cu peste un milion de locuitori sunt Guadalajara, Monterrey, Toluca, Puebla, Tijuana, Chihuahua, Ciudad Juarez, Leon si Torreon.

Desi Mexicul este frecvent asociat cu teren desertos, partile de sud ale tarii au o clima tropicala, fiind situate sub Tropicul Racului. Raurile principale sunt Rio Grande, in extremitatea nordica si Usumacinta in sud, plus Grijalva, Balsas, Panuco si Yaqui in interior. Se mai poate aminti aici vulcanul activ Popocatepetl.

Mexicul are a XIV-a cea mai mare economie din lume, cu un PIB de peste un trilion(1000 de miliarde) de dolari SUA. Este clasificata ca si economie cu venit mediu-ridicat, avand al patrulea cel mai mare PIB pe cap de locuitor din America Latina. De la criza economica din 1994-1995, tara a trecut printr-o revenire economica seminificativa, cu o rata de crestere economica de 3-5% care a dus la scaderi in rata de saracie, de la 24,2% in 2000 la 17,6% in 2004. Rata saraciei in mediul rural a fost de 42% in 2000 , redusa de la nivelul de 27,9% in 2004.

In ultimii ani, Mexicul a devenit o economie din ce in ce mai "privatizata", cu companiile de stat avand un rol mai restrans in activitatea economica. Economia mixta este bazata pe industrie si servicii, desi exista un sector agricol puternic. De asemenea, republica este al patrulea cel mai mare producator de titei din lume.

Datorita intelegerii NAFTA, comertul cu Canada si SUA s-a triplat din 1994. Din anii 1990, Mexicul s-a angajat in comert din ce in ce mai liber, introducand agremente de comert liber cu peste 40 de tari, inclusiv tarile Uniunii Europene si Japonia. Guvernul este in discutii cu blocul Mercosur pentru aranjamente de comert liber.

Desi economia mexicana s-a modernizat semnificativ in ultimul deceniu, inca mai exista diverse probleme structurale. Problemele tarii includ salarii mici, o distributie neuniforma a veniturilor (20% din populatie castiga 55% din venitul national) si oportunitati reduse pentru statele din sud, care au o populatie amerindiana numeroasa. Inegalitatile geografice sunt de asemenea o problema principala: parti ale districtului federal au un nivel de trai similar cu cel al Italiei. Coruptia si evaziunea raman probleme cronice.

Republica federala Mexic este impartita in 31 de state (estados) si un district federal. Fiecare stat are constitutia si legislativul propriu. Districtul federal contine capitala Mexicului, Ciudad de Mexico, si are statul special, cu puteri reduse in comparatie cu cele 31 de state.
De la Constitutia din 1917, Mexicul este o republica federala prezidentiala, unde presedintele, ales prin vot public, este si seful statului si seful guvernului. Executivul este format din presedintele si ministrii sai. Legislativul, care este ales democratic, este cunoscut ca si Congresul Uniunii, si este bicameral, compus din Camera Deputatilor si Senatul. Sistemul judiciar este independent de ramura executiva si legislativa. Felipe de Jesus Calderon Hinojosa (nascut la 18 august 1962 in Morelia, Michoacan) de la Partidul Actiunea Nationala, este presedinte din 1 decembrie 2006.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.