Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Inele de alama
944 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Copacii Baobab, Madagascar
1.316 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Copacii Dragonului Socotra
1.179 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 10 al celor mai populate tari de pe glob-Nigeria
353 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 10 al celor mai populate tari de pe glob-Nigeria
315 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce sa faci cu privire la chiriile in crestere?
239 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cand a aparut inelul
392 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vechi secrete ale Bibliei - Chivotul legamantului RO
2.064 vizite - 0 comentarii
adaugat de Lary
 
  Templul Ta Prohm, din Cambodgia
101 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  General Sherman , California
1.359 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

De ce au copacii inele de crestere

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.01.2016  Adauga la favorite 1.366 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Inelele de crestere, cunoscute si sub numele de inele de copaci sau inele anuale de crestere, pot fi observate usor la fiecare sectiune transversala din trunchiul unui copac. Aceste inele de crestere sunt nimic altceva decat un nou strat de materie lemnoasa care a crescut in cambium-ul vasculat al copacului, adica in stratul lemnos al meristemulului lateral care este situat imediat sub scoarta arborilor.

Fiecare inel de crestere marcheaza o linie de delimitare dintre si stratul anterior, mai inchis la culoare, care a aparut in timpul procesului de crestere desfasurat de-a lungul anului trecut. In perioada primaverii, celulele din tesutul cambium-ul vasculat de sub scoarta incep sa se divida odata cu celulele din scoarta arborelui. Acest proces firesc de crestere creeaza un nou strat de tesut vegetal si duce la cresterea diametrului arborelui.

Cercetatorii au mai descoperit ca arborii si arbustii care cresc in zonele temperate si in cele reci adauga cate un inel de crestere in decursul unui an. Prin comparatie, arborii din regiunile tropicale si ecuatoriale pot avea mai multe inele de crestere pe an sau pot creste continuu, fara sa prezinte inelele respective.

Inelele de crestere se observa mai usor la arbori din speciile de rasinoase precum pinul, molidul sau bradul, comparativ cu inelele arborilor din speciile de foioase (stejarul, fagul, carpenul, etc.). Inelele de crestere apar apropiate unele de altele sau departate, in functie de cat de ploiosi sau secetosi au fost anii in care acestea s-au dezvoltat. De asemenea s-a constata ca o primavara rece duce la aparitia unor inele de crestere mai inguste. Cand se observa mai multe inele „aglomerate" unele in celelalte, atunci a fost vorba de o perioada secetoasa care s-a intins pe mai multi ani. Iar daca inelele sunt inegale, adica sunt mai inguste intr-o parte a arborelui si mai late in cealalta, atunci copacul era inconjurat de alti arbori exact in partea in care inelul a crescut mai ingustat. Cicatricile mici prezente pe marginea inelelor semnifica incendii de padure carora copacul respectiv le-a supravietuit cu bine.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.