Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Povestestiri despre Muntele Athos / 48 minute
1.280 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pe urmele Bibliei - Muntele Tabor
1.388 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Pe urmele Bibliei - Ierusalim
1.510 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Pe urmele Bibliei - Golgota
1.831 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Inaltarea Domnului - Semnificatie
1.253 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Inaltarea Domnului - Semnificatie,Traditii, Obiceiuri
1.584 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Rusaliile sau Cinzecime - semnificatie
1.924 vizite - 0 comentarii
adaugat de queen
 
  Pe urmele Bibliei - Mormantul din Gradina, Ierusalim
1.602 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  Rastignirea lui Isus din Nazaret
1.903 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Adormirea Maicii - Mitropolitului Bartolomeu Anania
1.703 vizite - 0 comentarii
adaugat de marea
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Educatie
 

 

Pe urmele Bibliei - Muntele Maslinilor

 
 
 
 
 
Adaugat de luca 25.03.2016  Adauga la favorite 1.374 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Muntele Maslinilor este unul dintre cele mai cunoscute locuri biblice din Tara Sfanta si, totodata, unul dintre cele mai vizitate locuri de pelerinaj ale lumii crestine. Evangheliile ne arata ca de Muntele Maslinilor este legata indeosebi ultima parte a activitatii pamantesti a Mantuitorului, incepand cu Intrarea Domnului in Ierusalim, pana la Inaltarea Sa la cer.

Muntele Maslinilor este situat la est de orasul Ierusalim, fiind despartit de acesta de Valea Chedron. Panorama de pe muntele Maslinilor asupra Ierusalimului este minunata: zarim deoadata zidurile Ierusalimului imbratisate de vaile Hinomului si Chedronului, Poarta de Aur si Muntele Moria, Muntele Templului, Muntele Sion, Orasul lui David.

Desi este numit in mod traditionale munte, in realitate este parte integranta a lantului deluros al Iudeei centrale care se indrepata catre Valea Iordanului la est si catre Mediterana la vest. Avand o inaltime maxima de 883 m, Muntele Maslinilor este practic cea mai sudica parte a acestui lant impartit in trei sectiuni. Segmentul nordic este cunoscut sub numele Muntele Scopus, cel median este probabil locului anticului Nob din Vechiul Testament (1 Sm. 21.1), in timp ce partea sudica, situata la est de zona Templului, numita in prezent Jebel et-Tur, constituie Muntele Maslinilor.

Muntele Maslinilor in Vechiul Testament

Muntele Maslinilor este mentionat numai o singura data in Vechiul Testament si numai intr-o carte relativ tarzie, post-exilica, "Apocalipsa" lui Zaharia (Zah. 14, 4): "Si in vremea aceea se vor sprijini picioarele Lui pe Muntele Maslinilor, care este in fata Ierusalimului, la rasarit; iar Muntele Maslinilor se va crapa in doua de la rasarit la apus si se va face o vale foarte mare si jumatate din munte se va da inapoi catre miazanoapte si cealalta jumatate catre miazazi."

Unii biblisti au afirmat ca Muntele Maslinilor ar putea fi acelasi loc pe unde a avut loc fuga lui David de Abesalom: "Si a plans toata tara cu glas mare si tot poporul a trecut paraul Chedron si a trecut si regele paraul Chedron si s-a dus tot poporul cu regele pe calea spre pustiu." (2 Regi 15, 23)

Muntele Maslinilor in Noul Testament

Muntele Maslinilor este mentionat frecvent in Sfintele Evanghelii, cu numele "to oros ton elaion" (Muntele Maslinilor) sau "to oros to kaloumenon Elaion" (Muntele ce se cheama al Maslinilor).

Drumul de la Ierihon la Ieruslaim trecea peste acest deal. De-a lungul acestui drum a avut loc intrarea triumfala a Mantuitorului in Ierusalim (Luca 19-37). Tot Sfantul Evanghelist Luca relateaza faptul ca Mantuitorul, trecand de cealalta parte a Muntelui si vazand orasul, a lacrimat pentru acesta (Luca 19; 41-44).

Pe Muntele Maslinilor a rostit Mantuitorul cuvantarea eshatologica (Matei 24:3; Marcu 13,3). Ultimele nopti de dinaintea mortii Sale au fost petrecute de Mantuitorul pe Muntele Maslinilor: "Si ziua era in templu si invata, iar noaptea, iesind, o petrecea pe muntele ce se cheama al Maslinilor." (Luca 21:37)

Betania, Betfaghi, Gradina Ghetsimani si paraul Chedron (Ioan 18-1), toate acestea sunt locuri situate de o parte si de cealalta a Muntelui Maslinilor, amintite de Evanghelii in legatura cu Mantuitorul chiar si dupa momentul Intrarii Sale in Ierusalim.

Tot de pe Muntele Maslinilor a avut loc Inaltarea la Cer a Domnului dupa cum aflam din Faptele Apostolilor: "Atunci ei s-au intors la Ierusalim de la muntele ce se cheama al Maslinilor, care este aproape de Ierusalim, cale de o sambata." (Fapte 1:12)

Muntele Maslinilor, loc de pelerinaj

Muntele Maslinilor a fost impodobit inca de timpuriu cu numeroase locasuri de cult menite sa marcheze toate aceste evenimente din viata Mantuitorului relatate in Sfintele Evanghelii. Din primele secole ale Bisericii si pana in zilele noastre Muntele Maslinilor constituie unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj ale crestinatatii.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.