Sofia (in bulgara Coonr), la poalele muntelui Vitosa, are o populatie de 1.202.761 (recensamant 2011) cu aglomeratie urbana de 1.359.520 in 2011, si este capitala Bulgariei, stat in sud-estul Europei. Orasul are statut de oblast si se invecineaza cu regiunile Sofia si Pernik din Bulgaria.
Exista urme arheologice care arata ca Sofia era locuita acum sapte mii de ani, astfel ca este unul dintre cele mai vechi orase din Europa. A avut mai multe denumiri in decursul timpului, iar ruine ale vechilor orase se gasesc si astazi.
Sofia era la inceput o localitate traca numita Serdica. A fost capturata de romani in anul 29 si devine capitala provinciei Dacia Mediterranea. Distrus de huni in 447, orasul a fost reconstruit de imparatul bizantin Iustinian I si renumit Triadita. Cunoscut ca Sredet dupa cucerirea bulgara, a fost redenumit Sofia in 1376. Ocupat apoi de Imperiul Otoman in 1382 devine capitala provinciei turcesti Rumelia. Ocupata de rusi in 1878 devine capitala Bulgariei independente in 1879. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, rusii captureaza Sofia inca o data si inlocuiesc guvernul pro-german.