Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Paul Goma
924 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Boian, Alberta, Canada, PRIMI COLONISTI ROMANI
112 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria muzeului C.F.R
285 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Richard Wagner
1.183 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Henri Bergson
538 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nanotehnologia
525 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comunismul (1918 - 1989) / Partea 3
984 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Minele de safir din madagascar
119 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Shigeaki Hinohara
758 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul pierdut al Zeului maimuta
617 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Elie Wiesel

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 04.07.2016  Adauga la favorite 562 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Scriitorul si filosoful american de origine romana Elie Wiesel, supravietuitor al Holocaustului si laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a incetat din viata sambata, a anuntat Yad Vashem, preluat de AFP.

Un purtator de cuvant al Yad Vashem (Memorialului Victimelor Holocaustului) a confirmat decesul celebrului scriitor american, fara sa ofere alte detalii.
Potrivit cotidianului New York Times, Elie Wiesel a decedat la domiciliul sau din Manhattan la varsta de 87 de ani.
Fisa biografica a lui Elie Wiesel
Elie Wiesel s-a nascut la 30 septembrie 1928, la Sighetu Marmatiei.
Primii ani ai vietii i-a dedicat studiilor religioase, desi tatal lui il incuraja sa studieze ebraica moderna si discipline laice. Elli, prescurtarea de la Elizer, in copilarie era vorbitor a trei limbi: maghiara, romana si germana, pe care le folosea in comunitate, acasa se vorbea idis. Rudele din partea mamei erau hasizi - apartineau sectei iudaice hasidice, care impunea pe langa trairea mistica a membrilor ei si calitatea de stalpi ai comunitatii, misticismul si arta conducerii fiind elemente de baza.

In 1944, Elie Wiesel impreuna cu toti ceilalti evrei din oras au fost deportati in lagarele de concentrare din Polonia. A trecut prin lagarele de la Buna, Gleiwitz si Buchenwald, reusind sa stea cu tatal sau in tot acest timp pana au ajuns la Buchenwald, unde acesta s-a stins din viata. A parasit lagarul in aprilie 1945.
Dupa razboi a stat cativa ani intr-un orfelinat francez, iar din 1948 a inceput sa studieze literatura, filosofia si psihologia la Sorbona, Paris. S-a intretinut lucrand ca dirijor de cor si profesor de ebraica, a publicat in jurnalele frantuzesti L'Arche si Israeli Yediot Ahronot.
Prima lucrare a lui Elie Wiesel a fost 'And the World Remained Silent' (900 de pagini), scrisa initial in Idis si publicata la Buenos Aires, Argentina (1954), carte de memorii, care dupa doi ani a aparut intr-o forma restransa (127 pagini), in franceza, cu titlul 'La Nuit'. Versiunea in engleza a memoriilor, a publicat-o in 1995, sub titlul 'All Rivers Run to the Sea'.

Dupa 1963 s-a stabilit in SUA, unde a predat stiintele umaniste la Universitatea din Boston si a scris pentru un jurnal de limba idis 'Jewish Daily Forward'.
A publicat numeroase lucrari: studii iudaice, carti despre Holocaust, eseuri politice si religioase.
A fost numit presedinte al Consiliului Memorial al Holocaustului din SUA (initial s-a numit Comisia prezidentiala pentru Holocaust) de catre presedintele Jimmy Carter (1978), iar in 1995 a fost medaliat de presedintele Ronald Reagan pentru realizarile sale. A primit Premiul Nobel pentru Pace, in 1986.
Elie Wiesel a vizitat Romania in 1964 si in iulie 2002. A fost decorat de presedintele Ion Iliescu cu Ordinul National 'Steaua Romaniei', in grad de Mare Ofiter. De asemenea, a primit din partea presedintelui Academiei Romane, Eugen Simion, insemnele academice pentru calitatea de membru de onoare al acestei institutii (ales la 6 iunie 2001).
In 2007, Editura Trei i-a publicat volumul 'Nebuna dorinta de a dansa' (Paris, 2006, cu titlul 'Un desir fou de danser'), in traducerea lui Doru Mares. in 2008, a publicat cartea 'Le cas Sondenberg'.
Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania ii poarta numele, iar cu ocazia vizitei sale in Romania a fost inaugurata, in orasul natal, o casa-muzeu, 'Elie Wiesel'.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.