Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  8 minuni ale sistemului nostru solar
123 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piramida din Egipt
890 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Egipt: Salvarea templelor antice de pe Nil
154 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pamantul - Planeta privilegiata
1.760 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Incaperea misterioasa din Egipt
555 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  CE ASCUNDE NASA DESPRE PLANETA NEVAZUTA
830 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Egipt - Nasterea unui imperiu / Documentar BBC
1.112 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Eternul Egipt – In cautarea mormintelor ascunse
634 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Planeta Uranus
1.270 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marea Rosie
237 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Planeta Egipt-Templele

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.07.2016  Adauga la favorite 648 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Temple de cult existau in toate orasele, fiecare astfel de templu fiind dedicat unui singur zeu (sau faraon). In interior se afla statuia zeului, care reprezenta locul de oficiere a ritualurilor de cult de catre preoti.

Templele sunt construite in plan rectangular si compuse din mai multe spatii. Intrarea era flancata de doi piloni in forma de trunchi de piramida, care contineau reprezentari statuare ale divinitatilor. La intrarea in curtea interioara se afla un obelisc, pe care, prin hieroglife, era inscrisa viata zeului respectiv. Aceasta curte este singurul loc unde puteau patrunde credinciosii; aici se aflau altare de rugaciune unde se puteau depune ofrande adresate zeilor.

Sala hipostila a templului, continea o multime de coloane uriase, decorate cu picturi sau hieroglife. Sanctuarul era alcatuit din mai multe incaperi si coridoare secrete. In cea mai intunecoasa si indepartata incapere se afla statuia zeului. Aceasta era scoasa din templu in timpul procesiunilor si sarbatorilor.

Templele de cult erau constructii monumentale, construite pe baza sistemului stalp (coloana) - grinda. Vechii egipteni nu cunosteau arcul sau bolta.

Coloana egipteana era foarte inalta si construita din piatra. Avea nu numai un rol functional, acela de a sustine constructia, dar si unul estetic. Coloana era viu colorata si inscriptionata cu hieroglife. Uneori fusul coloanei imita tijele florale, iar capitelul imita floarea de lotus sau de palmier, sau capete de zeite (Hathor, Isis).

Cele mai cunoscute temple sunt:
Templul din Luxor: aici a existat cel mai vechi oras egiptean, Theba. Templul a fost ridicat in cinstea zeului Amon-Ra. Lucrarile au fost incepute de faraonul Amenhotep al III-lea si incheiate de Ramses al II-lea.
Templul din Karnak, dedicat aceleiasi divinitati si construit de Ramses al II-lea, are dimensiuni impresionante si este situat in incinta unui vast complex arhitectonic.
Templele funerare[modificare | modificare sursa]

Acestea erau constructii complexe, de mari dimensiuni, destinate faraonilor si membrilor familiei regale, care indeplineau si functia de templu de cult si pe cea de mormant.
In secolul al XX-lea, s-au descoperit multe morminte ale faraonilor din Valea Regilor, dar nu s-a gasit mormantul lui Tutankamon. Un bogat englez, lordul Carnavon a continuat sapaturile pana a gasit acest mormant in care s-a descoperit un tezaur deosebit. Mai multe cazuri de moarte nelamurita, a celor ce au intrat in contact cu mormantul, publicate in ziarele din 1923, au indreptatit pe oameni sa creada intr-un blestem al faraonului.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.