Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Safarii-Botswana- Parcul National Duba
321 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Namibia
795 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regatul Lesotho
349 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Parcul National Aggtelek-Ungaria
320 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
04:49
  Roma noaptea pana dimineata...
1.208 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
  Crama Bauer
274 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Rosenholm-Danemarca
598 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Nottingham
131 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insula Karpathos- Pestera lui Poseidon
244 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nunta in Paralia Katerini pe timp de pandemie
318 vizite - 0 comentarii
adaugat de edbica2000
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Botswana -

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 31.08.2016  Adauga la favorite 671 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Botswana, numele oficial, Republica Botswana (Setswana: Lefatshe la Botswana) este o tara din partea de sud a Africii. Fost protectorat britanic al Bechuanaland, Botwsna si-a adoptat denumirea dupa obtinerea independentei fata de coroana britanica la 30 septembrie, 1966. Vecinii Botswanei sunt la sud Africa de Sud, la vest Namibia, la nord Zambia si Zimbabwe la nord-est. Economia, legata foarte mult de cea a Africii de Sud, se bazeaza in primul rand pe minerit (in special diamante), cresterea vitelor si turism. Numele tarii vine de la cel mai mare grup etnic Tswana.
Batswana (pluralul de la Motswana) este termenul prin care sunt desemnati toti cetatenii Botswanei, dar care se refera si la cel mai mare grup etnic din tara (numiti Tswana). Inaintea sosirii colonistilor europeni, Batswana se ocupau cu cresterea vitelor si cu agricultura avand o organizare tribala.

Spre sfarsitul secolului al XIX-lea a avut loc un razboi intre tribul Shona, locuitori ai Batswanei si Ndebele, trib migrator venit din desertul Kalahari. Deasemenea au mai avut loc si conflicte cu burii, colonisti din Transvaal. Dupa ce conducatorii Botswanei Khama al III-lea, Bathoen si Sebele au cerut ajutor guvernului britanic, la data de 31 martie 1885, acesta din urma a pus Bechuanaland sub protectia sa. Partea de nord a ramas sub administrare directa si denumita Protectoratul Bechuanaland, care va deveni mai tarziu Botswana, iar partea de sud a devenit Colonia Capului acum fiind parte integranta a teritoriului Africii de Sud; majoritatea celor care vorbesc Setswana locuisc in Africa de Sud.

Cand a fost infiintata Uniunea Africii de Sud in 1910, in afara principalelor colonii din regiune, Protectoratul Bechuanaland, Basutoland (acum Lesotho) si Swaziland (teritoriile Inaltei Comisii) nu au fost incluse, dar s-au creat conditiile pentru incorporarea acestora mai tarziu. Extinderea autoritatii britanice si evolutia conducerii politice tribale a dus la crearea in 1920 a doua Consilii consultative care reprezentau Africa si Europa. In 1951 a luat fiinta un Consiliu Consultativ Africano-European, iar Consitutia din 1961 a introdus un Consiliu Consultativ legislativ.

In 1964, Marea Britanie a acceptat propunerile Botswanei de a se autoguverna democratic. Sediul guvernului a fost mutat in 1965 din Mafikeng, Africa de Sud, in Gaborone. Constitutia din acelasi an a adus primele alegeri si declararea independentei pe 30 septembrie, 1966.

Seretse Khama, unul din liderii miscarii de independenta si pretendent legitim la conducerea Ngwato, a fost ales presedinte pentru doua mandate. Acesta a decedat cand inca se afla in timpul mandatului, in 1980. Din acel moment presedintia a fost preluata de catre vicepresedintele tarii, Ketumile Masire, care a fost ales de drept presedinte in 1984, si reales in 1989 si 1994. Masire s-a retras din functie in 1998, presedintia fiind luata de catre vicepresedintele Festus Mogae, care a fost ales presedinte cu ocazia alegerilor din 1999 si 200


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.