Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Homo Sapiens - Originile omenirii
162 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Oamenii pesterilor
1.433 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Omul de Neanderthal
117 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dezvaluiri despre primii oameni preistorici
20 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un super vulcan a ucis oamenii din Neanderthal |
184 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cucerirea lumii
455 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine erau oamenii de Neanderthal?
242 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Apocalipsa din Neanderthal partea 1
174 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ascensiunea omului - Homo Sapiens inventeaza civilizatii
89 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pesterile Romaniei.
965 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Omul de Neanderthal si Homo sapiens

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 07.07.2017  Adauga la favorite 747 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Omul de Neanderthal, scris si Omul de Neandertal (fara „h"), este fie o specie fosila de hominid (denumirea stiintifica Homo neanderthalensis), fie, dupa alti cercetatori, o subspecie (Homo sapiens neanderthaliensis) a speciei Homo sapiens, al carei areal acoperea Europa precum si parti ale Asiei de Vest, extinzandu-se pe o perioada de timp cuprinsa aproximativ intre 230.000 si 29.000 de ani inaintea contemporaneitatii.

Denumirea provine de la o anumita portiune din valea raului Dussel (Germania), numita pana in 1902 Neanderthal, dar de atunci incoace Neandertal (fara „h"), unde au fost gasite primele sale fosile. In astfel de cazuri denumirile latine initiale nu se mai schimba. Denumirea a fost introdusa in 1864 de William King si a persistat, spre deosebire de denumirile propuse de Ernst Haeckel in 1866, Homo stupidus sau Homo sapiens stupidus.


Specia Homo sapiens cuprinde, dupa unii autori, o intreaga lista de subspecii arhaice de om (Homo), ce contrasteaza cu oamenii moderni (subspecia Homo sapiens sapiens), din perioada incepand in urma cu 500.000 de ani. Alti autori considera aceste subspecii drept specii. Lista „umbrela" a acestor specii arhaice include Homo heidelbergensis, Homo rhodesiensis, Homo neanderthalensis si, uneori, Homo antecessor.[1]. Astazi, se crede ca oamenii moderni ar fi evoluat din indivizii cuprinsi in categoria Homo sapiens arhaic, care, la randul lor, ar fi evoluat din Homo erectus. Varietatile cuprinse in grupul Homo sapiens arhaic sunt parte a speciei numita Homo sapiens intrucat marimea creierului lor era foarte asemanatoare cu cea a oamenilor moderni. Marimea creierului indivizilor Homo sapiens arhaic varia intre 1.100 si 1.400 cm3, care coincide cu intervalul de variatie al volumului creierului oamenilor moderni.

Din punct de vedere fizic, grupul de subspecii ale speciei Homo sapiens numite generic homo sapiens arhaici se disting usor fata de oamenii moderni intrucat aveau un schelet mai masiv, cu oase mai grele, respectiv aveau un craniu format din oase mai groase si mai rezistente, arcade orbitale mai proeminente si o barbie mai putin pronuntata decat cea a oamenilor contemporani.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.