Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Narcise
2.102 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina noptii – plantare si ingrijire
645 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Flori de piatra (portulaca) – plantare si ingrijire.
299 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plantarea bulbilor la lacramioare si ghiocei
263 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum amenajam gradina .Suport pentru flori.
155 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7 reguli de aur pentru plantarea rasadurilor
311 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plantare usturoi si ceapa din arpagic
938 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pentru plantarea crinilor primavara
279 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cultivarea ardeilor: Plantare, ingrijire si recoltare
320 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plantarea usturoiului
2.013 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Casa si gradina
 

 

PLANTARE SI INGRIJIRE NARCISE

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.01.2018  Adauga la favorite 1.287 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Pregatirea locului pentru narcise. Locul destinat bulbilor de narcise se poate pregati cu 3 - 4 zile inainte de plantare. Pamantul se afaneaza, se elibereaza de buruieni, se amelioreaza, acolo unde este cazul si se uda bine. Se adauga ingrasaminte organice: mranita bine maturata, compost, cenusa (care cuprinde, inafara de azot, toate elementele necesare dezvoltarii armonioase, si, in plus, are actiune antibacteriana si antimicotica, indepartand, deopotriva, daunatorii), sau complex de ingrasaminte care sa contina, obligatoriu, si potasiu.

Perioada de plantare: bulbii de narcise vor fi plantati toamna, incepand cu a doua jumatate a lunii septembrie, si pana la sfarsitul lunii noiembrie (daca este o iarna blanda, chiar si in decembrie). Narcisele pot creste pe acelasi loc multi ani la rand. De preferat ca odata la 4-5 ani tufa de narcise sa se divizeze, pentru o inflorire armonioasa. Altminteri, planta va face doar frunze, in detrimentul florilor.

Plantare bulbi narcise. Regula pentru bulboase este ca adacimea de plantare sa fie egala cu de trei ori inaltimea bulbului (ex.: bulbul de 5 cm X 3 = 15 cm. adancime) sau 2 X diametrul bulbului. Distanta dintre bulbi – 10-15 cm.
Pe fundul gropilor/lacasurilor /brazdelor de plantare se pune un strat de nisip, care va avea rol drenant. Astfel, va fi impiedicata mucegairea bulbilor de narcise, respectiv imbolnavirea lor. Nu uitati, substratul trebuie sa fie umed la plantare, deoarece DUPA plantare nu udam.

Ingrijire narcsie

Ingrijirea narciselor este cat se poate de simpla:
Udare in perioadele de seceta prelungita.
Afanare sistematica, mai ales dupa ploi abundente, pentru peintampinarea formarii crustei de pamant, care nu permite patrunderea oxigenului la radacini;
Hranire cu ingrasaminte ce contin potasiu, atat de necesare dezvoltarii bulbilor: cenusa, macerat de tataneasa, urzica alba, frunze de sfecla, coji de banane, si chiar peste crud (ingropat langa bulbii de narcise), sau un complex de ingrasaminte cu continut de potasiu.
Indepartarea buruienilor, o operatie foarte utila, care se poate inlocui, cu succes, cu mulcire cu material organic (iarba vesteda, paie, scoarta de copac, keramzit, etc.). Acest lucru ajuta la pastrarea umiditatii necesare, impiedicand si aparitia buruienilor, usurandu-ne munca si economisindu-ne timp.
Indepartarea florilor vestede. Dupa inflorire, frunzele narcisei, in schimb, nu vor fi tunse, ci lasate sa se vestejeasca in mod natural. Ele sunt cele care vor hrani si ajuta bulbul sa se dezvolte armonios.
Exista un mic, dar eficient, secret, folosit din batrani: pe fundul gropii/lacasului/brazdei de plantare se pun 1-4 hamsii, sau orice peste mic (nu din conserva!), coada sau cap de peste. Potasiul eliberat in urma descompunerii va hrani bulbii si va face ca florile sa fie mai frumoase, mai viu colorate.
Totodata, mirosul intepator va alunga daunatorii (coropisnitele, soriceii de camp, etc), implicit cartitele.

BOLI SI DAUNATORI la narcise
Ca sa prevenim imbolnavirea ulterioara a narciselor este bine sa fim atenti la cateva reguli:
- materialul saditor sa nu fie de provenienta dubioasa;
- sa nu plantam narcise intr-un substrat acid sau cu umiditate foarte mare (balteste apa);
- sa nu aplicam ingrasamant natural nematurat;
- sa nu uitam ca lipsa potasiului in substrat afecteaza serios dezvoltarea bulbilor, a plantei;
- sa nu plantam bulbii de narcise pe locurile in care s-au cultivat alte bulboase (inclusiv carofi) sau crizanteme, phlox, aster, crini;
- sa nu inghesuim narcisele.
Boli la narcise: Fusarioza, fainarea, atacul putregaiului cenusiu.
Combatere: cu substante antibacteriene si antifungice chimice sau organice (macereat de rostopasca, galbenele, tataneasa, coada calului, cu solutie de bicarbonat de sodiu sau lesie). Partea buna la aplicarea tratamentelor naturiste este ca ele, nu numai protejeaza, ci si vor hrani planta.
Narcisele atacate de virusuri (aparitia petelor alungite, albe sau galbui, ca niste striatii) vor fi imediat scoase si distruse. Locul in care au fost se va dezinfecta cu var si se vor planta craite si galbenele. Pe acest loc, timp de 4-5 ani nu se va mai planta niciun fel de bulboase.
Daunatorii narciselor:
Melcii, limacsii – sunt dusmani consacrati ai narcisei. Combatere: imprastierea unui strat de zat de cafea, coji de ou pisate, coji de citrice sau capcane cu bere.
Musca narciselor, acarianul radacinilor. Combatere: tratarea bulbilor de narcise cu substante repelante sau insecticide: putem folosi macerate din coji de citrice, pelin, rostopasca, bicarbonat de sodiu, tutun, ardei iute, omag, delphinium, sau substante chimice.

Narcisele se pot planta in palcuri, sau in combinatii diferite cu alte bulboase (lalele, zambile, muscari, crocusi).


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.