Sibenik (Sibenico in italiana) este un oras in partea de est a Croatiei, la gura de varsare a raului Krka in Marea Adriatica. Este resedinta cantonului Sibenik-Knin. Are o majoritate etnic-croata, care compune 94,02 % din populatie. Biserica principala din oras, Catedrala Sf. Iacob, este din anul 2000 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Spre deosebire de alte orase de-a lungul coastei Adriatice, care au fost fondate de catre greci, iliri si romani, Sibenik a fost fondat de slavi. Sapaturile la castelulu Saint Michael, au dovedit ca asezarea a fost locuita cu mult inainte de sosirea efectiva a croatilor. A fost mentionat pentru prima data sub numele actual, in 1066, intr-o Carta a Regelui croat Petar Kresimir IV si, pentru o perioada de timp, a fost scaunul regelui croat. Din acest motiv, Sibenik este de asemenea, numit "Kresimirov Grad" (orasul lui Kresimir). Este cel mai vechi oras croat pe malul de est al Marii Adriatice.
Intre secolele 11 si 12, Sibenik a fost disputat intre Venetia, Bizant, Ungaria si Regatul Bosniei, pana cand a fost in cele din urma cucerit de venetieni in 1116. I-a fost acordat statutul de orasabea in 1298. Orasul, la fel ca restul Dalmatiei, a rezistat luptelor cu venetienii timp de trei ani pana in 1412. Imperiul Otoman a inceput sa ameninte Sibenik, la sfarsitul secolului 15, dar niciodata nu a reusit sa-l cucereasca.
In secolul al 16-lea, a fost construita Cetatea Sf.Nicolae si prin secolul 17, fortificatiile sale au fost din nou imbunatatite prin cetatile Sf.Ioan (Tanaja) si Subicevac (Barone). Caderea Republicii venetiene in 1797 a adus Sibenik sub autoritatea monarhiei habsburgice.
Sibenik are un climat mediteranean, cu ierni blande si umede, iar verile sunt calde si uscate. Lunile ianuarie si februarie sunt cele mai reci, iar iulie si august sunt lunile cele mai fierbinti. In luna iulie temperatura maxima medie este de aproximativ 30°C.
Sibenik este un centru politic, educational, industrial si turistic din tinutul Sibenik-Knin.