Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Canionul Tara River - Muntenegru
625 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Przno Muntenegru
25 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Padurile de la Biogradska Gora, Muntenegru
467 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kotor -Muntenegru
562 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul Zabljak-Muntenegru
566 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Shkodra_Albania
324 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sveti Stefan, Muntenegru
103 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetinje-Muntenegru
334 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Budva-Muntenegru
978 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Becici -Muntenegru
893 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Muntenegru

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 07.12.2018  Adauga la favorite 592 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Muntenegru (in sarba/muntenegreana: Crna Gora / Upha ropa; pronuntie muntenegreana: Pronuntie audio /t͡sr̩̂ːnaː ɡɔ̌ra/, care inseamna "Munte Negru") este un stat suveran din Europa de Sud-Est, pe coasta Marii Adriatice, si care se invecineaza cu Croatia la vest, cu Bosnia si Hertegovina la nord-vest, cu Serbia la nord-est, cu Kosovo[a] la est si cu Albania la sud-est. Capitala si cel mai mare oras este Podgorica, in timp ce Cetinje este desemnat ca Prijestonica, adica fosta Capitala Regala a Orasului.

In secolul al IX-lea, pe teritoriul Muntenegrului existau trei principate sarbesti: Duklja, corespunzatoare aproximativ jumatatii sudice a tarii, Travunia, in vest, si Rascia⁠(d), in nord.[5][6][7] In 1042, arhontele Stefan Vojislav condus o revolta care a dus la independenta Dukljei si la stabilirea dinastiei Vojislavljevic. Duklja si-a atins apogeul sub Voislav, fiul lui Mihailo⁠(d) (1046-81), si nepotul lui Bodin (1081-1101).[8] In secolul al XIII-lea, Zeta inlocuise Duklja ca nume al tarii. La sfarsitul secolului al XIV-lea, partea de sud a Muntenegrului (Zeta) a intrat sub conducerea familiei nobiliare Balsic, apoi a familiei nobiliare Crnojevic⁠(d), si pana in secolul al XV-lea, Zeta era deja mai frecvent denumita Crna Gora (in venetiana: monte negro). Mari portiuni a cazut sub controlul Imperiului Otoman din anul 1496 pana la 1878. Unele parti au fost controlate de Venetia si apoi de succesorii ei, Primul Imperiu Francez si Austro-Ungaria. Din 1515 pana in 1851, conducatorii statului au fost domnii-episcopi (vladicii din Cetinje). Familia Petrovic-Njegos⁠(d) a condus tara pana in 1918. Din 1918, a fost o parte a Iugoslaviei. Pe baza unui referendum privind independenta tinut la 21 mai 2006⁠(d), Muntenegru si-a declarat independenta la 3 iunie in acelasi an.

Clasificat de Banca Mondiala drept o tara cu venituri medii-superioare, Muntenegru este stat membru al ONU, NATO (de la 5 iunie 2017), al Organizatiei Mondiale a Comertului, al Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, al Consiliului Europei, al Acordului Central European de Liber Schimb si membru-fondator al Uniunii Mediteraneene. Muntenegru este si stat candidat⁠(d) de negociere pentru a adera la Uniunea Europeana si NATO.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.