Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Irena Sendler
796 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevarul despre femeile europene antice
54 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Ana, Principesa de Bourbon-Parma
1.191 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Broaste testoase
909 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vinerea Mare - Prohodul Domnului
1.004 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Port Royal din Jamaica
756 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  T.S. Eliot
1.303 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  George Washington: Reconstructii faciale
92 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Samuel Beckett
650 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Woody Allen
979 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Irena Sendler

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.01.2019  Adauga la favorite 405 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Irena Sendler ( Irena Krzyzanowska), s-a nascut in ziua de 15 februarie 1910, in familia doctorului Stanislaw Krzyzanowski, in capitala poleneza Varsovia. Dupa moartea doctorului, comunitatea evreiasca din Varsovia s-a oferit sa-i plateasca tinerei Irena toate studiile, dar urmand principiile tatalui ei, s-a opus sistematic tendintelor sociale anti-evreiesti prezente inca dinainte de Razboi, motiv pentru care a si fost suspendata din Universitatea din Varsovia timp de trei ani de zile.


In vremea ocupatiei germane a Poloniei, Irena Sendler a trait in Varsovia. Cu mult dinainte de anul 1939, cand germanii au invadat Polonia, ea incepuse sa ii ajute pe evrei. Sustinuta de alte cateva persoane de incredere, a creat mai bine de 3.000 de acte false pentru a salva de la holocaust mai multe familii. Ajutorarea evreilor era o fapta extrem de grava si pedepsita cu moartea.

Ca angajata a Sectorului National de Asistenta Sociala, Irena detinea un permis special in baza caruia putea sa intre legal in ghetoul din Varsovia (locul unde erau concentrati toti evreii), spre a depista eventualele cazuri de tifos si fiind de etnie germana, ea a primit si permisiunea sa lucreze in lagarul de concentrare, ca si croitoreasca sau femeie de servici. Sistematic si pe ascuns, a scos din ghetou intre anii 1939 si 1945 aproximativ 2.500 de copii evrei, ascunzandu-i in cutii, valize si in geamantane. Odata scosi din ghetou, copiilor li se intocmeau acte false si erau plasati in diverse familii sau ascunsi in manastiri si orfelinate.



In anul 1943, Irena a fost prinsa de nazisti si torturata vreme indelungata pentru a spune locatiile copiilor evrei. Refuzand orice modalitate de comunicare, Irena a fost condamnata la moarte. In drum spre locul de executie, cativa aliati din miscarea Zegota au reusit sa ii mituiasca pe militarii nazisti care o insoteau pe Irena. Cei ce urmau sa o execute au lasat-o intr-o padure, in stare de inconstienta, avand mainile si picioarele rupte, cu convingerea ca nu avea sanse prea mari sa supravietuiasca. Buletinul oficial de stiri anunta moartea Irenei Sendler dar cei care au reusit sa-i mituiasca pe soldatii nazisti au luat-o pe Irena din padure si au adapostit-o pana cand si-a revenit de pe urma torturii.

In anul 2003, papa Ioan Paul al II-lea i-a trimis Irenei Sendler o scrisoare personala, apreciindu-i eforturile facute in vremea celui de-al Doilea Razboi Mondial iar in data de 10 octombrie 2003, Sendler a fost onorata cu "Ordinul Vulturului Alb", cea mai inalta decoratie civila poloneza si cu Premiul Jan Karski, "Pentru Curaj si Inima", daruit de Centrul Cultural Polonez din Washington. In 2007, la varsta de 97 de ani, a fost onorata de Senatul Poloniei si a fost nominalizata la premiile Nobel pentru Pace.

Irena Sendler a murit in Varsovia, in ziua de 12 mai 2008, declarand lumii: "Fiecare copil salvat cu ajutorul meu este o implinire a rostului meu pe Pamant, nu un titlu de glorie."


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.