Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Tros-Suedia
1.177 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Drottningholm-Suedia
526 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Bohus-Suedia
553 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Utter Inn-Suedia
345 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mariefred-Suedia
1.005 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O noapte la Stockholm (Suedia)
1.127 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Castelul Orebro-Suedia
751 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Skane-Suedia
304 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ostersund-Suedia
605 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arvika -Suedia
1.282 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Suedia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.01.2019  Adauga la favorite 271 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Suediei (Konungariket Sverige) este un stat in Europa de Nord, situat in partea estica a peninsulei Scandinave, la tarmurile Marii Baltice (Golful Botnic). Cuprinde si numeroase insule din Marea Baltica (Gotland, Oland s.a.). Are frontiera comuna cu Norvegia la nord-vest (1.619 km lungime), Finlanda la nord-est (586 km), Marea Nordului impreuna cu stramtorile daneze la sud-vest si Marea Baltica la est. Are o suprafata de 449.964 km². Capitala Suediei este Stockholm.

Popoarele germanice au locuit in Suedia din vremuri preistorice, iar mai tarziu s-au remarcat cateva popoare precum gotii (suedeza Gotar), care fac parte din vechiul "popor nordic" din Scandinavia. Un stat suedez independent a aparut la inceputul secolului al XII-lea. Dupa ce Moartea Neagra din mijlocul secolului al XIV-lea a ucis aproximativ o treime din populatia Scandinaviei,Liga Hanseatica a amenintat cultura, finantele si limba Scandinaviei. Acest lucru a dus la formarea Uniunii Kalmar in 1397, din care Suedia a iesit in 1523. Mai tarziu, Suedia a fost implicata in Razboiul de Treizeci de Ani, si a inceput o extindere a teritoriilor sale, formand Imperiul Suedez. Acesta a devenit una dintre marile puteri ale Europei pana la inceputul secolului al XVIII-lea. Teritoriile suedeze situate in afara Peninsulei Scandinave au fost treptat pierdute in secolele XVII si XIX, culminand cu anexarea Finlandei de catre Rusia in anul 1809. Ultimul razboi in care Suedia a fost direct implicata a fost in 1814, cand Norvegia a fost fortata militar intr-o uniune cu Suedia. De atunci, Suedia a fost un stat pasnic, mentinand o politica oficiala de neutralitate in domeniul afacerilor externe.[9] Uniunea cu Norvegia a fost dizolvat in mod pasnic in 1905. Desi Suedia a fost in mod oficial neutra in ambele razboaie mondiale, Suedia a ajutat prin eforturi umanitare, cum ar fi adoptarea de refugiati din Europa de sub dominatia nazista.

Dupa sfarsitul Razboiului Rece, Suedia a aderat in 1995 la Uniunea Europeana, dar a refuzat aderarea la NATO, precum si la zona Euro, in urma unui referendum. Este, de asemenea, un membru al ONU, Consiliul Nordic, Consiliul Europei, Organizatia Mondiala a Comertului si OECD. Suedia are un "sistem nordic" de asistenta sociala, in care sistemul de sanatate si invatamantul tertiar sunt universale pentru toti cetatenii sai. Suedia este o tara dezvoltata, avand a-l unsprezecea cel mai mare venit pe cap de locuitor. De asemenea, se pozitioneaza foarte bine in numeroase alte clasamente, precum calitatea vietii, sanatate, educatie, protectia libertatilor civile,[ competitivitate economica, egalitate de venituri, prosperitate, usurinta in afaceri si dezvoltare umana, avand de asemenea un nivel foarte scazut de coruptie.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.