Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum era viata normala in Egiptul antic?
471 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum era viata normala in Egiptul Antic?
282 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Egiptul antic - trei mii de ani de istorie
413 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mumiile si secretele lor in interiorul sarcofagului
73 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce au gasit oamenii de stiinta intr-un mormant interzis
167 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sexul in Egiptul Antic
1.127 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nilul antic
329 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scandaluri in Egiptul Antic / Documentar subtitrat RO
507 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pisicile – Acesti tigri mici pe care-i ingrijim
443 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mumiile din Tarim
304 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Misterele animalelor mumificate din Egiptul Antic

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.02.2019  Adauga la favorite 521 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In jurul anului 1.500 i.e.n., egiptenii au inceput sa mumifice animalele la scara larga. De aceea, in ultimii 150 de ani, arheologii au descoperit in siturile sacre egiptene milioane de animale mumificate.

Este cunoscut faptul ca egiptenii venerau si mumificau in special pisicile. Insa ei conservau o intreaga varietate de alte animale, inclusiv capre, gazele, babuini, caini, vaci, lei, tauri, vulturi si chiar hipopotami.

Aceste animale erau imbalsamate cu minutiozitate. Unele dintre ele aveau fetele poleite cu aur si morminte cu decoratiuni elaborate. Panze tesute cu grija inveleau animalul ca pe un copil mic.

Dar de ce au depus egiptenii atatea eforturi pentru a-si conserva animalele?



Savantii cred ca existau mai multe motive pentru mumificarea animalelor. In primul rand, prin mumificare, ele erau transformate in idoli, pe care egiptenii ii venerau ca pe niste manifestari fizice ale zeilor.



Apartinand unei culturi animiste, egiptenii credeau ca zeii puteau locui oriunde si in orice obiect sau fiinta. Credinta ca animalele erau manifestari fizice ale zeilor i-a determinat sa creeze astfel de idoli.



Alteori, aceste animale erau folosite ca ofrande votive pentru zei. Ce mai adesea, slujbele de venerare aveau loc in temple dedicate zeitatilor.

Este posibil ca mumiile animalelor sa le fi fost incredintate preotilor sau sa fi fost lasate in templu ca ofrande votive, asa cum crestinii lasa lumanari in biserici. Oricum ar sta lucrurile, in multe dintre siturile in care se aflau temple sacre au fost descoperite gropi imense, pline cu mumii de animale.

Este posibil ca astfel de mumii sa fi fost oferite fie in semn de multumire, fie drept sacrificiu pentru a obtine o favoare din partea zeilor.




De asemenea, prin mumificare, animalele de companie puteau fi alaturi de stapanii lor in viata de apoi.

Aceasta idee se aliniaza credintei egiptene ca viata este vesnica atata timp cat sunt indeplinite niste conditii, cum ar fi o mumificare corespunzatoare si un mormant care contine toate cele necesare pentru viata de apoi.

Grija acordata mumificarii oamenilor s-a extins si asupra animalelor, care isi insoteau stapanii dupa moarte.


In alte cazuri, animalul mumificat era o sursa de hrana pe taramul de dincolo. Astfel, in Egiptul Antic, cei care se ocupau de inmormantari adaugau surse de hrana mumificate in mormintele celor bogati.



Oricare ar fi fost scopul acestui obicei, cert este ca el era extrem de raspandit printre egipteni. Iata cateva animale mumificate la scara larga de antici.



In templul si cimitirul Kom Ombu, situat la nord de Assuan, arheologii au descoperit peste 300 de mumii de crocodili. Acest lucru nu este surprinzator, deoarece egiptenii venerau crocodilul pentru forta sa si pentru asocierea cu Nilul si, deci, cu fertilitatea.

De fapt, templul de la Kom Ombu era un loc de venerare a zeului-soim Horus si a zeului-crocodil Sobek. Mumia de crocodil din imaginea anterioara provine din Kom Ombu, iar cercetatorii au scanat-o folosind tomograful.

„Egiptenii antici credeau ca aceasta mumie era incarnarea zeului-crocodil Sobek. Avand o lungime de patru metri, animalul este imbracat in rasina. Peste 25 de pui de crocodil mumificati sunt atasati de spatele sau", se precizeaza pe site-ul British Museum.

Mumia dateaza din perioada 650-550 i.e.n.




Bastet sau Bast era zeita-pisica. In Egiptul de Jos, Bastet era venerata inca din 2.890 i.e.n., ca zeita a razboiului.

In timpul celei de XXII-a dinastii, cei care o venerau au transformat-o dintr-o zeitate razboinica sub forma de leoaica intr-o zeitate protectoare sub forma de pisica.



Dupa cum am mentionat mai sus, egiptenii venerau un zeu-soim, pe nume Horus. Mumia de soim din fotografie apartine unei colectii private si dateaza din perioada Ptolemeica (332-30 i.e.n.).

Soimul a fost mumificat folosindu-se o panza cu model geometric in doua nuante, o masca de ghips pe care a fost pictata fata unui soim, precum si o peruca din trei elemente, care ii ajunge pana la umeri.





Mumificarea era un proces costisitor. Era o arta si o stiinta practicata de un grup special de preoti, capabili sa recite rugaciunile si sa desfasoare ritualurile necesare.

Cum cererea de animale mumificate era foarte mare, a aparut o intreaga industrie, care le oferea spre vanzare sau troc in niste locuri special amenajate. Savantii estimeaza ca, intre 380 i.e.n. si 400 e.n., numarul animalelor mumificate in Egipt a depasit 70 de milioane.

Intr-un singur loc arheologii au gasit opt milioane de caini mumificati. Mai mult, au fost descoperite aproximativ 30 de catacombe, in care se aflau stivuite milioane de mumii.




Cele mai multe dintre mumiile analizate de experti erau animale intregi sau bucati de animale. Totusi, cam o treime dintre mumiile scanate contineau, de fapt, bete sau pene.

Unii au spus ca era vorba despre o inselatorie. Insa cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania sustin contrariul. Conform acestora, o explicatie ar putea fi faptul ca, la acea vreme, cererea de animale mumificate depasea oferta.

Astfel, pentru a micsora volumul de munca al celor care se ocupau de imbalsamare, preotii vindeau aceste mumii goale, care le inlocuiau cu cinste pe cele adevarate. In plus, este foarte probabil ca oamenii de rand nu isi permiteau mumii de animale adevarate.

In continuare, descopera 5 enigme din istoria Egiptului Antic, pe care nimeni nu le poate descifra, apoi citeste despre 7 adevaruri halucinante (si nu tocmai placute) din Egiptul Antic, iar ulterior exploreaza cele 4 secrete ale Egiptului Antic descoperite in ultimul deceniu.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.