Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Fratii Grimm
1.822 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Parintii matematicii - Istoria antica a Arabiei
273 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Detaliile sinistre omise de W.Disney din „Alba ca Zapada
710 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria interzisa – Misterul uriasilor
597 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arhitectul lui Hitler
571 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine conduce lumea ? Caracatita mafiei mondiale
1.181 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  . Hansel si Gretel - Copiii pierduti
696 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Miracolele naturii ep 1
21 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romani care au schimbat lumea: Ana Aslan
790 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Inventii care au schimbat lumea in anii ‘80
1.241 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Fratii Grimm,savantii care au patruns in lumea basmelor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.06.2019  Adauga la favorite 308 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Fratii Grimm, savantii geniali care au patruns in lumea basmelor

Cu totii ii cunoastem datorita colectiei lor de basme, care include „Cenusareasa", „Rapunzel", „Hansel si Gretel" si „Alba ca Zapada si cei sapte pitici". Insa putina lume stie ca, de fapt, fratii Grimm nu au fost autori de povesti.

Jacob si Wilhelm Grimm s-au numarat printre cei mai notabili savanti germani de la inceputul secolului XIX. Munca lor in domeniul lingvisticii istorice nu este o joaca de copii, ci o cercetare academica serioasa care a avansat modul in care intelegem dezvoltarea limbii.

Desi fratii ar trebui pretuiti pentru cercetarile savante si teoriile academice, noi ne amintim de ei in primul rand pentru ca au cules si au pastrat povesti si povestiri folclorice.

Jacob Grimm s-a nascut in Germania, in 1785, iar fratele sau, Wilhelm, s-a nascut un an mai tarziu. Tatal lor, Philipp Wilhelm Grimm, a fost avocat, judecator si functionar al orasului, iar familia s-a bucurat de un stil de viata de inalta societate.
Potrivit Wikipedia, dupa ce tatal a murit de pneumonie, familia a inceput sa simta greutatile saraciei. Au fost obligati sa-si concedieze servitorii, sa se bazeze pe banii oferiti de o matusa bogata, iar fratii au fost nevoiti sa faca felul de munci pentru a castiga bani pentru familie.

Cu ajutorul matusii lor, fratii Grimm s-au inscris la Universitatea Marburg pentru a studia dreptul. Insa au descoperit limba, literatura si istoria folclorica si acestea au devenit pentru ei niste pasiuni pe viata.
Totusi, Jacob Grimm si-a luat diploma de avocat si a lucrat o vreme ca functionar, desfasurand cercetari asupra manuscriselor legislative din Evul Mediu. Mai tarziu, ambii frati s-au angajat ca bibliotecari.

Conform History Daily, in 1805, fratii Grimm au acceptat sarcina de a culege niste povestiri folclorice germane pentru o cunostinta, care planuia sa le publice intr-o colectie. Fratii au muncit din greu, alocand mult timp pentru cercetare si au adus in fata patronului lor peste 20 de povestiri folclorice.
Din fericire, au pastrat niste copii ale muncii lor, deoarece patronul lor a ratacit povestirile si, in cele din urma, a abandonat proiectul. Fratii Grimm au decis ca vor publica propria lor antologie de povestiri folclorice germane.

Au adaugat multe alte povestiri si, in 1812, au publicat „Kinder und Hausmarchen" sau „Povestiri pentru copii si intreaga casa". Insa primele cateva editii ale colectiei nu au fost publicate cu intentia de a constitui povestiri pentru copii.
In schimb, erau povesti despre nedreptati facute copiilor si altor oameni vulnerabili. Cum fratii au cules aceste povestiri din relatari orale, povestile implicau adeseori un avertisment, precum si elemente intunecate si sinistre.

Aceste povestiri erau pline de violenta, incest, crima, tortura si violuri. Nu semanau deloc cu versiunile „indulcite" de Disney pe care le cunoastem astazi.
Culegerea si pastrarea povestirilor folclorice a fost doar o parte din cercetarile fratilor Grimm. Ca lingvisti istorici, fratii au incercat sa analizeze povestirile orale ale poporului german ca modalitate de a descoperi tendintele limbii.

Interesul lor academic principal il constituia evolutia limbii asa cum era folosita in literatura, un camp cunoscut ca „filologie". Jacob Grimm era interesat in mod special de acest domeniu si a dezvoltat diferite teorii despre progresia limbii.

Munca lui a influentat domeniul modern al lingvisticii istorice. „Legea lui Grimm", denumita astfel dupa Jacob Grimm, este un principiu care inca este folosit de lingvisti.

Apare dictionarul Grimm
In 1840, fratii Grimm au fost invitati de regele Frederic Wilhelm al IV-lea sa lucreze la un dictionar german atotcuprinzator. Dictionarul urma sa fie folosit drept ghid de referinta pentru savanti.
La fel ca dictionarul englez Oxford, acest dictionar german includea istoria etimologica a fiecarui cuvant, precum si ortografia, sensul, partile de vorbire si variatiile. Era o sarcina titanica.

Fratii si-au petrecut restul vietilor lor lucrand la acest proiect, insa Wilhelm a murit inainte de a termina cuvintele care incepeau cu litera D, iar Jacob a murit dupa ce a terminat cuvintele care incepeau cu litera F. A fost nevoie de peste 100 de ani pentru ca sarcina sa fie indeplinita.
Multumita fratilor Grimm, lumea academica si-a dat seama de importanta si semnificatia culturala a povestirilor folclorice, ca entitati istorice si lingvistice.

Dupa ce primele cateva editii de basme, care includeau in principal povestiri germane, au ajuns in librarii, savantii din alte parti ale Europei si-au dat seama de importanta pastrarii povestirilor folclorice ale popoarelor lor.
Este meritul lui Wilhelm Grimm de a fi scris aceste povestiri astfel incat sa fie placute la lectura si relevante, fara sa fie schimbat caracterul lor original.

„Carne de tun" pentru Disney
Colectia „Kinder und Hausmarchen" a fratilor Grimm a fost un bestseller. Colectia a trecut prin mai multe editii inainte ca povestirile sa fie modificate astfel incat sa fie potrivite pentru copii.
Datorita muncii migaloase a fratilor Grimm, astazi ne putem bucura de basme precum „Fata morarului", „Scufita Rosie" si „Frumoasa din Padurea Adormita", pe care le putem citi copiilor nostri.

Walt Disney a recunoscut valoarea multora dintre aceste povestiri si le-a folosit ca punct de plecare pentru filmele sale de animatie.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.