Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Misterul CIA
455 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  DOCUMENTAR: Vieti de Praf si Pulbere
816 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevarate observatii de OZN in Europa
320 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Despre canepa si marihuana / Documentar / Optional RO
1.644 vizite - 0 comentarii
adaugat de emil
 
  Documentarul care a socat Grecia
808 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Reteaua spionilor: CIA
810 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfidatorul
1.531 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Documentar Manastirile din Moldova
647 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iluzie si realitate
567 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Seara Japoniei
266 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Documentar despre CIA

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.07.2019  Adauga la favorite 480 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Inca de la infiintare, serviciile secrete americane au fost invaluite intr-o aura de mister. In spatele imaginii de superputere se ascund, insa, nenumarate esecuri. Cum se face ca, in ultimii 60 de ani, CIA a reusit sa-si pastreze reputatia extraordinara, in ciuda unor gafe de proportii? Documentarul isi propune sa dezvaluie motivele care au stat la baza esecurilor monumentale cu care s-a confruntat CIA de-a lungul timpului, zugravind adevarata fata a celei mai cunoscute agentii de informatii din lume: costisitoare, periculoasa, profund disfunctionala si depasita strategic. Veti afla de ce 11 presedinti si trei generatii de ofiteri au fost incapabili sa inteleaga lumea si cum au periclitat nenumaratele gafe majore securitatea nationala a Statelor Unite.

Activitatea Agentiei a fost insotita de esecuri chiar de la inceput. Politica CIA s-a schimbat radical la cativa ani de la infiintare, odata cu razboiul din Coreea, cand s-a constatat ca Statele Unite nu aveau niciun agent in zona respectiva. Agentia Centrala de Informatii a devenit serviciu de informatii, dotat cu mijloace de interventie militara si nemaitinand cont de suveranitatea altor tari.

Acesta este serviciul care, in 1953, a intervenit in Iran pentru a instala regimul militar in locul primului-ministru ales democratic, Mohammed Mossadegh. A urmat, in 1954, interventia CIA pentru detronarea presedintelui Guatemalei, Jacobo Arbenz, care planuia nationalizarea unei firme americane, United Fruit Company. A fost inceputul unui razboi de peste 30 de ani, cu 200.000 de victime. In fine, in 1961, CIA comite a doua greseala mare dupa Guatemala, care avea sa-l coste pe veteranul John Foster Dulles postul de director al Agentiei. In operatiunea din Golful Porcilor, din 1961, oamenii CIA au subestimat grav rata de popularitate a liderului aflat de doi ani la conducerea Cubei, Fidel Castro.

In anii optzeci, prioritatea era distrugerea Uniunii Sovietice, prin acte de sabotaj, razboi economic-psihologic si atacuri informatice. Aceasta este partea buna a activitatii CIA. Exista si partea intunecata a activitatii din epoca: in 1986, CIA a sprijinit traficul de cocaina al militiilor nicaraguane „Contras" in Statele Unite. Sunt evenimente de pe care abia acum, dupa trecerea a 20 de ani, se poate ridica cortina. Documentele declasificate, care au fost numite de presa „perla coroanei" CIA, vorbesc despre ascultari ilegale, recrutarea de spioni in timpul adunarilor politice, oferta de 150.000 de dolari facuta unui cap al mafiei pentru lichidarea lui Fidel Castro. Desigur, este vorba de cele ce s-au intamplat in anii optzeci. Despre cele de astazi se va vorbi mult mai tarziu…


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.