Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Bill Clinton -Personalitati care au marcat istoria lumii
1.334 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Interesele americane in Romania...
592 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai cautate comori din Romania
1.099 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Deportatii: Un tren in necunoscut (
250 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  ISTORIA CUM (NU) AI STIUT-O!
72 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce americanii au alegerile marti?
748 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria rock-ului romanesc in comunism
290 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Inainte de potop
1.073 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Inainte de potop
666 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viziteaza Romania. Peisaje incredibile
1.167 vizite - 0 comentarii
adaugat de Laur
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

. Istoria alegerilor prezidentiale din Romania

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.11.2019  Adauga la favorite 324 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Alegerile noastre este un documentar despre cum ne-au convins Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu sa-i alegen in functia de presedinte al Romaniei. Filmul prezinta, de asemenea, detalii din spatele lozincilor politice si sloganurilor electorale de mare impact, precum „Nu ne vindem tara!" si „Sa traiti bine!"

In zorii democratiei in Romania, puterea a fost preluata de experimentatul activist PCR Ion Iliescu. Le-a luat contracandidatilor sase ani sa se dezmeticeasca si sa-l contracareze pe emanatul regimului comunist cu strategii electorale eficiente. Imediat dupa Revolutia din 1989, concepte precum „marketing politic" sau „strategie electorala" erau necunoscute si de neinteles pentru cvasimajoritatea locuitorilor Romaniei.

Analistii politici concluzioneaza ca transmiterea la televiziunea publica a evenimentelor care au dus la caderea regimului dictatorial Ceausescu este primul moment din istoria tarii care poate fi integrat in teoriile marketingului politic modern. Zvonurile false lansate atunci, „apa otravita", „60.000 de morti" sau „teroristii", precum si reactia telespectatorilor au fost atent speculate pe parcursul anului 1990 de catre Ion Iliescu si de proaspetii colegi din FSN.

Atmosfera de haos si neliniste a fost propagata, pana la alegerile generale din 20 mai 1990, prin evenimente precum primele veniri ale minerilor la Bucuresti, in lunile ianuarie si februarie, conflictul interetnic de la Targu Mures, in martie 1990, in urma caruia cinci oameni si-au pierdut viata sau demonstratiile-maraton din mai multe orase ale tarii de protest impotriva nou-infiintatului FSN si a clicii comuniste care se reaseza pe principii fals-democratice.

Pe fundalul manipularii crase a noii mass-media controlate in proportie covarsitoare de noua putere, Ion Iliescu s-a lansat in cursa pentru alegerile prezidentiale cu sloganul „Un presedinte pentru linistea noastra". Ion Iliescu a castigat alegerile cu un scor urias, cu putin diferit fata de cele de dinainte de 1990, 85,07%.

Nici peste doi ani, in 1992, pe fondul celor patru mineriade care izolasera Romania pe plan international si o mentineau intr-o stare de nedezvoltare cronica, opozitia n-a reusit sa vina cu un mesaj electoral credibil. Pe 11 octombrie 1992, Ion Iliescu a obtinut 61,43% dintre optiunile electoratului si a ramas presedinte pentru inca patru ani.

In 2000, Ion Iliescu a revenit pentru a cuceri un al treilea mandat in fruntea statului cu un mesaj conciliant, in care acuza in subtext incapacitatea Conventiei Democratice de a rezolva problemele tarii. Sloganul „Aproape de oameni, impreuna cu ei" a fost dublat de un discurs in care a pus din nou accent pe experienta. Pe 10 decembrie 2000, Ion Iliescu obtinea ultimul sau mandat de presedinte al Romaniei, din nou cu un procent dezarmant – 66,83%. (Sursa)


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.