Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Batalia pentru petrolul arctic | Cursa de gheata
124 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  30 de miliarde de explozii
275 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MARI TRADARI CARE AU SCHIMBAT ISTORIA ROMANILOR
76 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mormantul lui Isus
363 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rusia - Istoria unui Imperiu
544 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Deportatii: Un tren in necunoscut (
242 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria complicata a aurului | Puterea Aurului
161 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Partea II – Cerul coborat pe Pamant
833 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria OZN-rilor
479 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai misterioase descoperiri subterane din lume
80 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Istoria petrolului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.03.2021  Adauga la favorite 166 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Petrolul a fost descoperit in urma cu cateva mii de ani. Avand densitatea mai redusa decat a apei sarate, s-a gasit in caverne si zone cu straturi sedimentare calcaroase, argiloase, sau nisipoase de la suprafata, (in Germania, de exemplu, in jurul Hanovrei si Braunschweig). In cazul in care straturile impermeabile de argila sunt deasupra, nepermitand iesirea la suprafata a petrolului, acesta se va gasi in straturile profunde de unde va fi extras prin sonde petroliere.
Straturile de petrol situate la suprafata prin oxidare se transforma in asfalt acesta fiind deja descoperit in Orient in urma cu cca. 12 000 de ani in Mesopotamia antica.
Oamenii au invatat sa foloseasca asfaltul, prin amestecare cu nisip si alte materiale ce etanseaza peretii corabiilor.

Din timpul Babilonului provine denumirea de naptu (nabatu = lumineaza) care ne indica faptul ca petrolul era utilizat la iluminat, acesta fiind amintit si in legile lui Hammurabi 1875 i.e.n. fiind prima dovada istorica scrisa pentru reglementarea folosirii petrolului.

Petroleum este un cuvant de origine romana care provine din „oleum petrae“ = ulei de piatra denumire pe care romanii au preluat-o de la egipteni, care descopera petrol la suprafata in regiunea muntilor Golfului Suez se presupune ca in antichitate romanii foloseau petrolul ca lubrifiant la osiile carelor romane, sau in timpul Bizantului acesta era parte componenta a focului grecesc o arma temuta in luptele navale de odinioara.
Petrolul era folosit si in medicina veche fiind vandut ca leac miraculos universal.

Titeiul era cunoscut pe teritoriul Romaniei inca din secolul I i.Hr., de cand dateaza obiectele descoperite in cadrul cetatii dacice de la Poiana (Nicoresti, Galati): podoabe din smoala intarita si acoperita cu un strat subtire de argint. De altfel, prima rafinarie de petrol din lume a fost construita in Romania, in 1856 la periferia orasului Ploiesti, (in partea de sud-est, in drum spre localitatea Rafov, la nord de calea ferata Ploiesti - Buzau), de catre Marin Mehedinteanu, arendasul unor intinse zacaminte de titei pe mosia Pacureti, Prahova. Instalatiile rafinariei erau destul de primitive, toate utilajele fiind formate din vase cilindrice din fier sau fonta, incalzite direct cu foc de lemne. Aceste utilaje au fost comandate in Germania firmei Moltrecht ce construia cazane pentru fabricarea uleiurilor din sisturi bituminoase, iar in decembrie 1856 incepe constructia „fabricii de gaz" din Ploiesti, pe numele lui Marin Mehedinteanu (decedat in 1861). Distileria de petrol a lui Marin Mehedinteanu, construita pe o suprafata de 4 ha si avand o capacitate de lucru pe an de 2710 tone, (in medie 7,5 tone/zi), si-a inceput activitatea cand Teodor Mehedinteanu intampina greutati in aplicarea contractului semnat inca din 1856 pentru iluminarea capitalei cu „idrocarbura si lampe".

Pretul petrolului scade rapid prin cresterea numarului de rafinarii, petrolul lampant devine o resursa tot mai importanta in iluminat, inlocuind treptat lumanarile.
Exploatarea masiva a petrolului incepe in secolul XIX pe motivul raspandirii folosirii petrolului in iluminat, care dadea o lumina mai buna producand fum mai putin in comparatie cu lampile cu ulei de balena, sau lumanarile de ceara.

In anul 1852 medicul si geologul canadian Abraham Gesner obtine patentarea rafinarii petrolului lampant curat numit petroleum, iar in 1855 chimistul american Benjamin Silliman propune purificarea petrolului cu acid sulfuric.
Pentru obtinerea masiva a petrolului, urmeaza o perioada de forare intensiva. Cel mai renumit foraj este efectuat de Edwin L. Drake la 27 august 1859 in Oil Creek, Pennsylvania, fiind finantat de industriasul american George H. Bissell, aici gasindu-se la 21,2 m adancime zacaminte mari de petrol.

Dupa introducerea iluminatului electric a scazut importanta petrolului in iluminat, dar s-a extins utilizarea drept carburant in industria automobilului. Familia de industriasi americani Rockefeller, intemeietoare a companiei Standard Oil Company, a convins opinia publica sa foloseasca benzina in locul etanolului pe post de carburant in industria automobilului, combatand conceptia lui Henry Ford.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.