Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  POLIANTHES TUBEROSA (Tuberoza)
840 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tubercul Begonia replantare si ingrijire
677 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tuberoza
638 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tuberoza
165 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tuberozele
179 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ceropegia
1.732 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plantarea bulbilor de begonii
1.599 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jack Fruit
697 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  GARDUL VIU-MINUNE!
193 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bougainvillea
283 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Casa si gradina
 

 

Chiparoasa- Polianthes Tuberosa.

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.03.2021  Adauga la favorite 541 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
ECO
Totul despre tuberoze: cand sa le plantezi si cum sa le ingrijesti ca sa creasca frumoase si parfumate
Irina Gache

Estetica tuberozelor poate fi inlocuita de multe alte flori mici albe, dar niciunele nu au acelasi parfum intoxicant, desi unii zic ca gardeniile le-ar egala. Cu un pic de efort, poti sa-ti cresti propriile tuberoze in gradina din bulbi, urmand indicatiile celor de la The Spruce.

Tuberozele au frunze ca de iarba care cresc pana la dimensiunea de un metru si seamana la aspect cu crinul salbatic. Pe fiecare tulpina pot creste mai multi boboci albi pana la finalul verii, dar pot sa nu se deschida daca temperaturile sunt sufocante.



Cum si cand se planteaza bulbii de tuberoze / Ingrijirea tuberozelor in gradina / Tuberozele din gradina se scot toamna / Plantarea tuberozelor in ghiveci / Ingrijirea tuberozelor in ghiveci / Ingrijirea tuberozelor taiate

Florile au o textura usor cerata ca sa le ofere protectie impotriva despicarii, dar se pot ofili in soare direct atunci cand temperaturile trec de 35 de grade Celsius. Daca zona in care locuiesti are parte de astfel de temperaturi, ar fi bine sa plantezi bulbii intr-un loc unde vor avea parte si de umbra de-a lungul zilei.

Cum si cand se planteaza bulbii de tuberoze
Tuberoze plantare
Procesul de plantare depinde de clima.
In climate mai reci, tuberozele infloresc abia la finalul lunii august, deci daca locuiesti intr-o astfel de zona, poti sa le plantezi primavara in interior ca sa te bucuri mai repede de parfumul lor. Afara le poti planta odata ce a trecut complet riscul inghetului, iar temperaturile din timpul zilei ajung la cel putin 21 grade Celsius.

Planteaza bulbii intr-un sol cu drenaj bun si lumina solara directa. Daca la cinci-sase ore dupa o ploaie zdravana, pamantul inca balteste de apa, aceea nu e o zona bona pentru plantarea tuberozelor.

Inainte de plantare, pregateste pamantul prin arare pana la o adancime de aproximativ 20 centimetri. Apoi niveleaza cu o grebla pentru a uniformiza solul si pentru a indeparta eventualele pietre sau manunchiuri de iarba. Sapa o gaura pentru fiecare bulb in parte, in functie de dimensiunea lui. Planteaza bulbii la o distanta de 15 centimetri unul de celalalt si acopera-i cu aproximativ cinci centimetri de pamant. Asigura-te ca vor avea parte de apa saptamanal, fie de la ploaie, fie cu ajutorul unui sistem de irigare.

Ingrijirea tuberozelor din gradina
Tuberoze ingrijire
Nu lasa pamantul tuberozei sa se usuce.
Desi tuberozele au nevoie de soare direct ca sa-si atinga potentialul maxim de inflorire, nu le place ca solul sa devina arid. Mentine umezeala tuberozelor prin adaugarea unui strat de mulci de aproximativ sapte centimetri.



Tuberozele au nevoie de fertilizare medie spre ridicata. Aplica un fertilizator granule cu eliberare lenta la inceputul sezonului si ti-ai luat de o grija. Fosforul din fertilizator le va ajuta sa infloreasca si sa-ti parfumeze gradina.

Tuberozele din gradina se scot toamna
Odata cu venirea frigului va trebui sa decizi daca vrei sa pastrezi bulbii de tuberoze pentru anul viitor. Daca da, va fi nevoie sa-i scoti din pamant, sa-l lasi sa se usuce si apoi sa-i pastrezi intr-un loc racoros.

Cand vine vorba despre locatia florilor, planteaza bulbii de tuberoze in apropierea intrarii in gradina sau in fata casei, ca sa te bucuri cat mai des de parfumul lor.

Plantare tuberoze in ghiveci: cum procedezi
Te poti bucura de parfumul ametitor al tuberozelor chiar daca nu stai la casa si nu beneficiezi de o gradina a ta. Procesul de plantare a bulbilor de tuberoze in ghiveci e destul de simplu. Intr-un ghiveci cu gauri pentru scurgerea apei, pune putin pamant pentru plantat, astfel incat sa ai suficient loc pentru bulbi. Pune acolo bulbii, iar apoi acopera-i cu pamant, astfel incat varfurile lor sa stea la aproximativ sapte centimetri sub gura ghiveciului. Si gata, mai trebuie doar sa pui suficienta apa cat sa patrunda pana la gaurile de scurgere.

Ingrijirea tuberozelor plantate in ghiveci
Pentru ca bulbii sa ajunga sa infloreasca si sa-ti umple casa cu mirosul lor, trebuie sa le asiguri conditii. Pune ghiveciul intr-un loc unde bate soarele cam toata ziua. Uda tuberozele atunci cand solul de la suprafata e uscat pana la o adancime de cel mult doi centimetri. Si nu uita sa golesti farfuria de sub ghiveci atunci cand excesul de apa s-a scurs. Cand planta se afla in crestere, foloseste o solutie fertilizanta o data la doua saptamani.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.