Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Bunele maniere la masa
1.133 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 SUPER idei de decorarea cu legume pe o masa festiva.
378 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se aranjeaza masa pentru Paste?
606 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aranjamente pentru masa de Craciun!
503 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa-ti aranjezi masa de Craciun
917 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum am aranjat masa de Craciun!
184 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum aranjam masa de Pasti
1.199 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Decoratiuni pentru masa de Craciun
857 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Decoratiuni pentru masa de Craciun
193 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arta de a aranja masa de Craciun
593 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Comportament la masa

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 30.09.2021  Adauga la favorite 328 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Punctualitatea la masa
In general, codul bunelor maniere spune ca cel care stabileste ora intalnirii este cel care invita la masa. De invitati depinde insa sa o respecte cu strictete. Nu este bine sa veniti mai devreme daca ati fost invitati la cineva acasa. In schimb, daca ati fost invitati la restaurant, este indicat sa ajungeti cu 5 minute inainte, pentru a nu-l lasa pe cel care v-a invitat sa va astepte.

Este recomandat ca atunci cand suntem invitati la masa sa ducem un mic dar gazdei: o cutie de bomboane sau un buchet de flori pentru doamne, o carte sau o sticla de vin pentru domni.

Tinuta
Ne vom verifica tinuta inainte de a intra in sala unde se serveste masa, spalandu-ne mainile in prealabil. Eventualele retusuri necesare dupa masa se vor face numai in baie – ca, de exemplu, improspatarea rujului sau aranjarea parului.

O prima regula este sa nu ne tinem picioarele sub masa sau exagerat de intinse in fata, pentru a nu-i incomoda pe ceilalti care stau la masa. La masa stam drept, dar nu intepeniti. Scaunul se va apropia de masa astfel ca pieptul sa fie la 10 cm de masa.

In al doilea rand, mainile si coatele nu trebuie sa stea sprijinite de masa. Pozitia corecta, de repaos, este cea cu bratele cat mai aproape de corp si cu incheieturile miinilor sprijinite de marginea mesei. Aceasta tinuta se schimba cand mincam, pastrandu-ne insa coatele lipite de trunchi. Daca nu folosim decat o mana, pe cealalta o asezam in poala.

Atitudinea in timpul mesei
Dupa ce ne asezam la masa, mai intai ne luam servetelul, pe care-l desfacem si il aranjam pe genunchi. Daca avem un servet mare pe farfurie, se despatureste complet inainte de masa. Daca ne ridicam de la masa, servetul de pe genunchi nu se lasa pe scaun, ci langa farfurie! Servetul nu poate fi folosit pentru a sterge tacamul, mainile ori fata!

Nu vorbim la telefon in timpul mesei. Daca primim un apel foarte important, ne scuzam si ne ridicam de la masa.

In timpul conversatiei nu vom intrerupe persoanele care vorbesc si nici nu vom arata nepasare fata de ceea ce se discuta.

Nu se spun povesti sau glume indecente si nu se rade in hohote.

La masa nu se citeste ziarul si nici nu se urmaresc emisiunile la televizor.

La masa nu se tuseste, nu se sufla nasul si nici nu se casca.

In timpul mesei, tacamurile se tin in mana. In timpul servirii, furculita se plaseaza in partea stanga a farfurioarei iar cutitul in dreapta. Tacamurile se tin numai deasupra farfuriei, fara a le ridica cu varful in sus.

Atat din punct de vedere medical, cat si ca regula a codului bunelor maniere, nu trebuie sa mancam in graba. Se mananca tacticos, savurand fiecare bucata de mancare.

Nu tinem cu mainile farfuria din care mincam.

Regula spune sa incepem sa mancam cu tacamul cel mai departat de farfurie si sa le folosim rand pe rand, de la exterior spre interior pe masura ce noi feluri de mancare ne sunt servite.
In timp ce se bea sau se vorbeste, tacamurile se pun incrucisate pe farfurie, furculita cu manerul spre stanga si cu dintii in sus spre dreapta, iar cutitul cu manerul spre dreapta si lama spre stanga. Dupa terminarea preparatului furculita se aseaza paralel cu cutitul, cu dintii in jos, manerele fiind asezate spre dreapta.

Nu este politicos sa vorbim despre subiecte neplacute, care pot deranja la masa. Nu este bine sa ne departam de subiectele generale, care nu au implicatii sentimentale.

Nu se vorbeste cu gura plina. In plus, nu este frumos nici sa bem cu gura plina. Daca luam masa la cineva in vizita, este politicos pe cat posibil sa mancam tot ce avem in farfurie.

Servirea din orice farfurie comuna se face doar cu ajutorul tacamurilor, respectiv furculita si lingura. Tinand in mana stanga furculita, iar in dreapta lingura ne punem preparatele in farfuria personala.

Nu ne vom permite ca in acelasi timp sa servim mai multe feluri de gustari si salate. Ele se servesc consecutiv.

Nu se admite sa lasam in farfurie gustarile neservite.

Se poate cere sau lua dintr-un fel care ne-a placut in mod deosebit sau se poate refuza o mancare care ne face rau sau nu ne place. Politicos este sa acceptam sa gustam din felul respectiv, pentru a nu jigni gazda.

Daca ne aflam in vizita ne uitam cu atentie pe platou inainte de a va servi si nu exageram cu bucatile luate.

Nu ne vor ridica de la masa imediat dupa ce am terminat de mancat. Bunele maniere spun ca trebuie sa ramanem in continuare la masa cel putin o ora si vom parasi masa doar cand toata lumea a terminat de mancat ori la sugestia gazdei.

Nu impingem farfuria spre coltul mesei atunci cand terminam de mancat. Asteptam chelnerul sa o ia.

Mancam asa cum gateste gospodina! E foarte neplacut sa dam sfaturi culinare in functie de preferintele noastre. Fie ca e o masa festiva, fie ca este una obisnuita, efortul gospodinei trebuie rasplatit cu o remarca politicoasa.

Gazda trebuie sa ofere mancare suficienta - nici prea multa, nici prea putina - fara a-si lauda excesiv preparatele culinare. Musafirii o pot face, cu moderatie insa, dar nu strigand peste masa si nici cerind in acel moment reteta.

Daca avem ciini sau pisici, acestia nu au ce cauta in sala de masa!

Comunicarea politicoasa la masa
Trebuie sa multumim intotdeauna celui care ne ofera ceva sau ne serveste cu ceva, indiferent daca il refuzam sau nu.

Cuvintele importante sunt "Nu, multumesc" si "Da, va rog". Daca vrem sa il servim pe cel cu care luam masa cu ceva sau sa il imbiem sa manance, putem face asta, dar trebuie sa ne limitam la o singura invitatie


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.