Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ambystoma mexicanum
1.700 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Parul ursului polar nu este alb
548 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Caini - Rasa: Dog Breeds-Italian Spinone
1.896 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Top 10 cele mai periculoare creaturi de pe Pamant
2.703 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  cimpanzeul adota puii de tigru alb in urma uricanului
1.551 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
  Caini - Rasa: Pointer
1.577 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Doi prieteni se joaca: un leu si un tigru alb
2.698 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Albatrosul calator
2.221 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rasa iepure NEOZEELANDEZ ALB
1.423 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Jay verde
1.622 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Califarul alb ( Tadorna tadorna )

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.11.2021  Adauga la favorite 452 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Califarul alb ( Tadorna tadorna ) este una din cele mai frumoase specii de rate care traiesc si se inmultesc la noi in tara. Din pacate sunt si foarte rare si din acest motiv este o pasare protejata prin lege. Faptul ca suporta greu prezenta omului si schimbarile de habitat dar si datorita specificitatii locurilor pentru cuibarit o fac sa fie una din speciile de pasari puternic amenintate cu disparitia si necesita masuri urgente pentru conservare. In cazul califarului rosu situatia este mult mai grava. Califarul alb este raspandit in aproape toata Europa de-a lungul zonelor de coasta dar neaparat cu surse de apa dulce in apropiere. Populatiile cele mai numeroase se afla in Marea Britanie. In Romania traieste atat pe litoral cat si in Delta Dunarii si in cateva portiuni ale cursului Dunarii. Sporadic pot aparea califari albi pe diferite lacuri si balti din interiorul tarii, mai ales in perioada de iarna.
Coloritul penajului este deosebit de frumos si din acest motiv sunt crescute ca pasari ornamentale. Capul si oglinzile de pe aripi sunt de culoare verde inchis metalizat iar varfurile aripilor sunt negre. Gusa este alba si se continua cu un guler caramiziu. Ciocul este de culoare rosu-portocaliu iar picioarele rozalii. Masculul are o protuberanta pe frunte, o prelungire a ciocului, datorita careia i se mai spune si rata cucuiata. Dimensiunile sunt mari pentru o rata motiv pentru care seamana mai mult cu o gasca. Lungimea este de 60-65 cm, anvergura aripilor de 1,1-1,3 m iar greutatea de 0,9 - 1,5 kg.

Pentru cuibarit, califarul alb cauta locuri izolate si bine protejate. In zonele de coasta se foloseste de malurile abrupte si isi face cuibul in crapaturi, vizuini, printre stanci in asa fel incat cuibul sa fie cat mai bine mascat. In delta cauta pentru cuibarit insulele linistite sau malurile lacurilor cu vizuini, crapaturi si chiar copaci batrani cu scorburi. In cuib femela depune 8-10 oua intr-o singura serie pe care le cloceste timp de 28 de zile.

Califarul alb este o pasare semi-migratoare. In general ramane la noi si peste iarna si doar in iernile foarte grele se retrage spre coastele Marii Negre sau ale Marii Mediterane. Vanatoarea la califar alb si califar rosu este interzisa.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.