Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lucrari de primavara in plantatiile de capsuni
230 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Talent si Efort. Lucrari de primavara in legumicultura
478 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa taiem corect vita de vie in uscat, primavara ?
577 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce lucrari facem la sfarsit de august
266 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cultura de capsuni, sfatul specialistului
460 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Curatarea trandafirilor primavara
488 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pentru plantarea crinilor primavara
184 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  10 lucruri de facut primavara
41 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hipocirta
489 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plantarea bulbilor de flori de primavara
474 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Casa si gradina
 

 

Lucrari de primavara in plantatiile de capsuni

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 04.03.2022  Adauga la favorite 212 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Camp cu capsuniIn acest articol va prezentam principalele lucrari de primavara pe care trebuie sa le faceti in plantatiile de capsuni si luam pe rand culturile vechi, plantatiile tinere, apoi pe cele noi.




• In plantatiile vechi, imediat dupa uscarea terenului, suprafata se curata de frunzele uscate, care se grebleaza, se scot din plantatie, daca este cu putinta, si se ard. De multe ori, aceasta veriga tehnologica este sarita, dar nu trebuie uitat faptul ca frunzele uscate sunt purtatoare de boli. Sporii de pe aceste frunze vor germina in curand si vor fi o sursa importanta de infectie pentru plantele sanatoase. Apoi, se face prima prasila mecanica intre randurile de capsuni, precum si cea manuala pe rand.

Impotriva buruienilor din samanta se poate face o erbicidare cu Venzar si Dual Gold pe toata suprafata. Se aplica primul tratament impotriva principalelor patari ale capsunului. Recomandam efectuarea unei stropiri cu un produs cupric sau chiar cu zeama bordeleza. Produsele cuprice au spectru larg de actiune, nu sunt toxice, fiind acceptate chiar si pentru culturile biologice.

In cazul in care exista o presiune mare a patarilor, al doilea tratament se face la 10-14 zile cu Dithane M-45 sau cu alt produs pe baza de mancozeb 0,2% si eventual cu Topsin 0,1% sau cu Sumilex. Trebuie sa avem la indemana si un produs care sa controleze putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), care se aplica imediat dupa inflorit.

Sa nu uitam umiditatea. Chiar daca am avut o iarna si o primavara bogate in precipitatii, in cazul in care nu ploua timp de opt-zece zile, vom iriga.

Daca fertilizarea nu s-a efectuat si in "mustul zapezii", este posibil sa fi pierdut o parte din productie. Asadar, trebuie sa ne grabim, avand in vedere ca dupa inflorire plantele nu mai folosesc eficient ingrasamintele. Cele cu azot nu se aplica in exces, fiindca dauneaza calitatii productiei. Folositi ingrasaminte complexe, preferabil imbogatite cu Mg, Zn si B. Carenta in magneziu si zinc este vizibila in multe dintre plantatiile de capsuni din Romania.

• In plantatiile tinere, putem spune ca plantele de capsuni au iernat foarte bine. Avem putine semnale despre pierderi inregistrate din cauza inghetului. Daca s-a plantat la timp, pana la 15 octombrie, plantele s-au inradacinat foarte bine si se prezinta corespunzator in aceasta primavara.

De suferit au avut plantatiile infiintate tarziu, chiar si in luna noiembrie. Aici a aparut fenomenul de „descaltare", adica plantele au fost scoase din pamant prin fenomenele de inghet-dezghet repetate. Aici, plantele trebuie puse urgent din nou in contact cu solul pana nu se deshidrateaza. In rest, se executa lucrarile recomandate pentru culturile vechi.

Atentie se acorda buruienilor, care in primul an concureaza foarte usor plantele.
Si aparitia stolonilor creeaza probleme in majoritatea plantatiilor de capsun. Daca nu eliminam stolonii, planta mama se epuizeaza repede, si riscam ca anul viitor sa obtinem „iarba de capsuni" si nu productie.

Daca lasam plantele sa se indeseasca, crezand ca un numar mare de plante ne va aduce o productie mare, facem cea mai mare greseala, deoarece plantele se concureaza intre ele, lucrarile nu se mai pot executa, nu se poate afana solul, iar rezultatul este o productie mica si de slaba calitate.
Daca distanta intre randuri este corespunzatoare, se lasa maxim 1-2 plante pe rand, iar restul se elimina.



INFIINTAREA CULTURILOR


Pentru plantatiile noi se folosesc plante sanatoase, din pepiniere autorizate, iar plantarile se fac pana la sfarsitul lunii aprilie. Terenul trebuie sa fie bine pregatit. Imediat dupa plantare, capsunii se uda daca nu ploua in una sau cel mult doua zile. Nu mizati pe umiditatea din sol, deoarece aceasta nu asigura o prindere satisfacatoare.

Daca ati plantat in primavara, eliminati florile care apar imediat dupa plantare, deoarece epuizeaza planta si veti avea probleme atat la prindere, cat si la dezvoltarea ulterioara a plantelor.


Daca furnizorul n-a facut primul tratament la radacina si la planta inainte de ambalare, trebuie sa-l faceti la circa 2-3 saptamani de la plantare, pentru a proteja cultura impotriva principalelor boli.


Plantele luate dintre randuri, din plantatiile vechi, va creeaza numeroase probleme deosebite in ceea ce priveste controlul bolilor si daunatorilor.


Cand cumparati plante, nu va lasati amagiti de sintagme de tipul „capsuni urcatori" sau „capsuni uriasi", menite sa va pacaleasca.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.