Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Superstitii in noaptea de Inviere-Slujba de Inviere
434 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 superstitii vechi de cand lumea si originile lor
468 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestiri din Baragan.
685 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  7 lucruri pe care nu le stiai despre Roscate
1.168 vizite - 0 comentarii
adaugat de marica
 
  Maria Magdalena: Isus si primii sai urmasi
248 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  TRADITII SI OBICEIURI DE SFANTUL ANDREI 1
308 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Superstitii in noaptea de Sfantul Andrei
157 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Izvorul Tamaduirii
650 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Saptamana Luminata
856 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Thuggees din India – Prima banda de asasini organizata
241 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Superstitii de Rusalii!

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.06.2022  Adauga la favorite 122 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Rusaliile sau Pogorarea Duhului Sfant este una dintre cele mai vechi sarbatori crestine, alaturi de cea a Pastilor. De Rusalii, credinciosii isi amintesc ca Duhul Sfant a venit in lume si s-a pogorat peste Sfintii Apostoli, iar la Ierusalim s-a intemeiat Biserica lui Hristos.

La fel ca la Pasti, sunt mai multe zile de sarbatoare pentru a marca Cincizecimea sau Pogorarea Sfantului Duh peste sfintii apostoli. Este o sarbatoare de care se leaga multe obiceiuri si traditii, dar si superstitii, cum ar fi cele legate de aparitia ielelor, zanele rele.

Rusaliile sunt „capatul sarbatorilor"
Sarbatoarea Cincizecimii, care are loc la 50 de zile dupa Invierea lui Hristos si la 10 zile de la Inaltarea Sa la ceruri, a fost anuntata in Vechiul Testament de profetii mesianici, fiind denumita si „capatul sarbatorilor", adica evenimentul cu care se incheie istoria mantuirii realizata de Hristos. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si ca „Duminica Mare", pentru ca odata cu ea, se incheie ciclul pascal: Invierea, Inaltarea si Pogorarea Duhului Sfant.

Intrucat Tatal, Fiul si Sfantul Duh sunt intr-o legatura nemijlocita, lunea de dupa duminica Rusaliilor este consacrata proslavirii Sfintei Treimi.

Semnificatia biblica a Pogorarii Duhului Sfant
Duhul Sfant s-a pogorat peste Sfintii Apostoli duminica dimineata, in ziua Cincizecimii, in chip de limbi de foc, nu in chip de porumbel ca la Botezul Domnului, spune arhimandritul Ilie Cleopa.

Venirea Sfantului Duh peste Apostoli, care se gaseau in foisorul Cinei de Taina, de pe muntele Sion, este descrisa astfel: „Cand a sosit ziua Cincizecimii, erau toti impreuna in acelasi loc. Si din cer, fara de veste, s-a facut un vuiet, ca de suflare de vant ce vine repede, si a umplut toata casa unde sedeau ei. Si li s-au aratat, impartite, limbi ca de foc si au sezut pe fiecare dintre ei. Si s-au umplut toti de Duhul Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, precum le dadea lor Duhul a grai (...) Si toti erau uimiti si nu se dumireau, zicand unul catre altul: Ce va sa fie aceasta?" (Fapte 2, 1-13).

Este, totodata, sarbatoarea intemeierii Bisericii crestine, caci in aceeasi zi, in urma cuvantarii insufletite a Sfantului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism circa 3.000 de suflete, care au alcatuit cea dintai comunitate crestina din Ierusalim (Fapte II, 41), nucleul Bisericii de mai tarziu.

Duhul Sfant, a treia persoana a Sfintei Treimi (dogma despre Treimea dumnezeirii este fundamentala si are implicatii asupra intregii invataturi crestine), care a fost daruit comunitatii apostolice primare, a inzestrat Biserica cu tot ceea ce era necesar organismului crestin: propovaduirea Evangheliei, Sfintele Tainele, harismele, diaconia. Existenta istorica si orice actiune sacramentala a Bisericii depind acum de invocarea Duhului Sfant, arata Agerpres.

Dupa ce Sfintii Apostoli au primit Duhul Sfant, tragand sorti, s-au dus in toate partile pamantului sa vesteasca Evanghelia mantuirii si credinta in Iisus Hristos, incepand de la Ierusalim. Iar prin Sfintii Apostoli, Duhul Sfant a fost transmis in lume tuturor celor ce cred in Hristos, prin Sfintele Taine ce se savarsesc in Biserica de catre preoti si episcopi.

Semnificatia Cincizecimii consta in aceea ca de acum, Duhul Sfant patrunde definitiv in istorie neexistand timp si spatiu fara prezenta personala, venirea reala si lucrarea efectiva a lui Dumnezeu.

De unde vine cuvantul „Rusalii" si cine au fost ielele
Cuvantul Rusalii provine din latinescul „rosalia", care simbolizeaza sarbatoarea trandafirilor, dar reprezinta si fetele imparatului Rusalim, despre care se credea ca aveau puteri magice si seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

De aceea, in credinta populara, Rusaliile sunt vazute si ca spirite ale mortilor, numite in popor iele sau zane rele. Astfel, dupa ce au parasit mormintele la Joimari si au petrecut Pastile cu cei vii, spiritele mortilor refuza sa se mai intoarca in locurile lor de sub pamant si incep sa le faca rele oamenilor. Iar pentru a le imbuna, oamenii, care evitau sa le spuna Rusalii, le-au dat diferite nume: iele, zane sau frumoase.

Exista superstitia ca aceste spirite stau pe langa izvoare si pot, prin cantecele si dansul lor, sa ia mintile oamenilor si sa-i imbolnaveasca. Boala seamana, se spune in popor, cu o transa ce nu poate fi inlaturata decat de puterea dansului calusarilor.

Puterea dansului Calusarilor de Rusalii
De Rusalii, in unele regiuni se danseaza „Jocul Calusarilor". Astfel, se spune in popor ca leacul cel mai folosit pentru cei atinsi de Rusalii este jocul calusarilor.

Dansul Calusarilor este remediul pentru vindecarea unui suflet care a privit „Dansul Ielelor " ce i-a luat mintile. Dansul Calusarilor anuleaza vraja de care este cuprins cel sedus si pune pe fuga ielele.

Obiceiul calusarilor de Rusalii, foarte vechi, este cunoscut mai ales in localitatile Contesti, Lisa, Nasturelu, Bragadiru si Zimnicea. Batranii satelor cred ca, daca esti bolnav, de Rusalii te poti face bine dupa ce vataful calusarilor trece cu pasul peste tine.

In Oltenia, grupuri de cate sapte-opt calusari merg din casa in casa pentru a colinda si a alunga spiritele rele, iar oamenii ii intampina cu frunze de nuc, cu pelin, usturoi, apa si sare.

Teiul, copacul cu rol magic de Rusalii
De Rusalii se leaga si alte traditii si obiceiuri, care difera de la o regiune la alta. In unele zone, oamenii isi impdobesc casele si gospodariile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga raul si bolile.

Ramurile de tei au o simbolistica aparte in aceasta sarbatoare: se crede ca teiul fereste gospodariile de grindina sau de duhurile rele ale zanelor. Flacaii le aduc din paduri, dupa care se sfintesc la biserica, iar credinciosii le iau acasa si le pun la icoane.

Ramurile de tei, soc sau mure sfintite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. In traditia populara se spune ca numai pana la Sanziene plantele au puteri vindecatoare.

In unele zone, femeile fac descantece pentru alungarea ielelor, iar usile se ung cu usturoi, pentru ca se crede ca asa va fi pazita casa de rele si ghinion tot restul anului.

Spiritele rele se mai alunga prin ritualuri galagioase si pocnituri cu ramuri de tei.

In unele gospodarii se prepara unsori care se dau pe ugerele vacilor, pentru a le spori laptele.

Obiceiul udatului nevestelor
Tot de Rusalii, in Ardeal exista obiceiul cunoscut ca „udatul nevestelor", cand femeile sunt stropite cu apa pentru a fi sanatoase si frumoase tot restul anului.

„Udatul nevestelor" in raul Gurghiu este un obicei unic in Romania, pe care localnicii din comuna Hodac il pastreaza cu sfintenie din mosi-stramosi in a doua zi de Rusalii. „Udatul nevestelor" de la Hodac si din satul apartinator Toaca este un obicei dedicat tinerelor sotii, care s-au casatorit in ultimul an, dupa Rusaliile de anul trecut si pana acum, si are ca scop fertilitatea si norocul femeii.

In anumite zone se spune ca daca de Rusalii este timp frumos, atunci toata vara va fi frumoasa si rodnica.

Ce nu trebuie sa faci de Rusalii, conform traditiei populare
Legendele spun ca Ielele sau Rusaliile sunt fiinte fantastice, care umbla prin vazduh si pot lua mintile oamenilor daca nu respecta ziua de sarbatoare. Rusaliile, cunoscute sub diferite nume - iele, zane, soimane, imparatesele vazduhului, ursoaice - umbla imbracate in alb, iar locurile in care danseaza raman arse si neroditoare.

Se spune ca Rusaliile rapesc uneori un tanar frumos ca sa joace cu el, apoi il elibereaza, dar acesta nu trebuie sa spuna ce a vazut, pentru ca altfel ar putea fi pedepsit.

In unele sate, oamenii cred ca in zilele de Rusalii nu este bine sa mergi la camp, pentru ca te prind si te pedepsesc Ielele. De Rusalii, oamenii nu trebuie sa intre in vie sau sa mearga in locuri pustii, pentru ca s-ar putea intalni cu spiritele rele.

In unele zone se spune ca cine nu respecta sarbatoarea Rusaliilor, va fi pedepsit de Iele, care provoaca boala denumita popular „luat din Rusalii". De asemenea, nu este bine sa te certi cu cineva in ziua de Rusalii, pentru ca vei fi „luat din Rusalii".

In Duminica Rusaliilor nu e bine sa te urci in copaci sau in locuri inalte si nici sa calatoresti departe de casa.

La poarta si in casa se pun flori, frunze de tei sau de nuc, care sa te apere.

Preluat de pe DIGI 24


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.