Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Romani care au schimbat lumea: Emil Racovita
599 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pestera Emil Racovita
36 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Civilizatiile extratereste - Emil Strainu , Iuri Floroiu
856 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romani care au schimbat lumea: George Emil Palade
685 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  PROFETII DESPRE ROMANIA - PUTERILE SECRETE 2019
492 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata salbatica in muntii Bucovinei -vara-primavara
1.291 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prostii zidesc lumea si desteptii o darama" -Emil Cioran
689 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Franche-Comte - Una dintre cele 26 regiuni ale Frantei
1.427 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Apocalipsa dupa Cioran
74 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  "Nihil Sine Deo"
438 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Emil Racovita si Belgica

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.07.2022  Adauga la favorite 173 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Expeditia Belgica (1897–1899) a fost prima expeditie cu scop stiintific organizata si finantata de guvernul belgian in Antarctica, avand sprijinul mai multor institutii din Belgia.
Cu un doctorat in stiinte obtinut la Sorbona, romanul Emil Racovita, care avea doar 30 de ani la acel moment, a primit una dintre cele mai importante misiuni in cadrul acestei expeditii, cea de biolog. Dificultati enorme, pierderea unor membri ai echipajului, prizonieratul in gheata Sudului extrem, izolarea si incertitudinea, dar si prieteniile stranse, descoperirile si fiorul pionieratului, toate acestea au marcat aceasta legendara expeditie. Dupa doi ani de peregrinari si explorari, Belgica a revenit triumfal in Europa. Savantul roman a fost coplesit de onoruri si a devenit director-adjunct al Laboratorului Oceanografic Arago. De asemenea, devine co-director al periodicului „Archives de Zoologie experimentale et generale", cea mai prestigioasa revista de specialitate din Europa, pe care tot el o infiintase in 1872. Treptat, Emil Racovita avea sa renunte la studiul oceanografiei si sa se dedice noii stiinte – biospeologia – pe care a fondat-o oficial in anul 1907. Intors la Cluj, pune bazele primului Institut de Speologie din lume, iar rezultatele sunt exceptionale: 1.200 de pesteri explorate in Europa si Africa, o colectie incluzand 50.000 de animale de pestera, 66 de tratate publicate despre fauna subterana, consemnate in 6.000 de pagini.
Filmul realizat de ICR Bruxelles isi propune sa sublinieze rolul pe care stiinta romaneasca l-a avut de-a lungul istoriei in conjunctie cu domeniul stiintific belgian, sa celebreze succesul expeditiei Belgica si cei 100 de ani de existenta a primului institut de speologie din lume - Institutul „Emil Racovita" din Cluj-Napoca.
Ne face placere sa va invitam sa vizionati acest film si ii multumim domnului Cristian Lascu - om de stiinta, jurnalist, fotograf – pentru ca a acceptat invitatia ICR Bruxelles de a descrie, intr-un scurt documentar, personalitatea luminoasa a savantului roman Emil Racovita, precum si propria sa aventura, in calitate de explorator si speolog, din expeditia organizata in anul 2012 la bordul navei Plancius, pe urmele legendarei Belgica.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.