Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Exprimati-va corect. Scrierea cu majuscula
149 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Moara Cu Noroc: REZUMAT
167 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ion de Liviu Rebreanu - rezumat -
218 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Moara cu noroc: REZUMAT
520 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hanul Ancutei:
157 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rezumat Mara de Ioan Slavici
1.119 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum sa imprimi o fotografie pe lemn
342 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  „VIN ALB SI STRUGURI"
299 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sa vorbim corect! Partea a IX-a
374 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Engleza incepatori (tema+vocabular) - Lectia 29
530 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Cursuri
 

 

Luceafarul - Rezumat

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.10.2022  Adauga la favorite 356 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Poemul este format din 98 de strofe. Antiteza terestru-cosmic este evidentiata in structura poemului: prima si ultima parte realizeaza o fuziune intre cosmic si terestru. A doua parte este plasata in plan terestru, iar a treia - in plan cosmic. In prima parte, Luceafarul si fata de imparat se indragostesc si isi vorbesc in visul fetei: cu eforturi, Luceafarul se intrupeaza pentru a-i putea raspunde la chemarea-descantec. El ii cere sa-i fie sotie, dar fata simte incompatibilitatea imposibil de depasit dintre ei, („ochiul tau ma-ngheata", „Privirea ta ma arde."), si ii cere sa ramana muritor, pentru a-i ramane aproape. El accepta si, in partea a treia, face o calatorie dincolo de originile Universului, la creatorul lumii. Demiurgul ii explica ce rol are in Univers: el este "cuvantul dintai", adica energia primordiala a lumii. Daca el ar disparea de pe cer, ar disparea lumea intreaga. Fericirea de a trai iubind o pamanteanca nu ii este data. Asadar, paradoxal, si nemurirea limiteaza. Fericiti impreuna, doar pentru o vreme, pot fi doar muritorii.

In partea a doua, pajul Catalin remarca frumusetea si tristetea fetei, care ducea dorul Luceafarului. Ei isi fac reciproc marturisiri: baiatul ii da o delicata lectie de iubire, familiarizand-o cu gesturile erotice („Si ca sa-ti fie pe deplin / Iubirea cunoscuta, / Cand sarutandu-te ma-nclin, / Tu iarasi ma saruta."). Fata ii descrie setea de absolut, iar solutia lui pentru a o vindeca de aspiratia spre ceea ce nu poate fi obtinut este tocmai iubirea lor, posibila, aducatoare de bucurie in mijlicul naturii. („Hai s-om fugi in lume / [...] Caci amandoi vom fi cuminti, / Vom fi voiosi si teferi, / Vei pierde dorul de parinti / Si visul de luceferi." ).

In ultima parte, revenit pe cer, Luceafarul lumineaza cuplul de indragostiti aflat in padurea edenica. Fata il cheama ca stea norocoasa („Norocu-mi lumineaza"), dar el, fara a se intrupa, ii explica faptul ca apartin unor lumi diferite.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.