Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Calea Lactee si dincolo de ea
393 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nu suntem singuri in Univers
227 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Veniti si priviti lucrarile lui Dumnezeu" - O calatorie
781 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  La o vorba despre Univers !
581 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  NASA tocmai a descoperit un univers paralel
183 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Universul elegant 3- Cea de a 11a Dimensiune
1.448 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ecuatia lui Drake – suntem singuri in Univers?
660 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Calea ferata transsiberiana
473 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  DE LA PODUL CALICILOR LA CALEA RAHOVEI.
62 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Minunata Cale Lactee
330 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Calea Lactee, se deplaseaza prin Univers cu 630 km/s.

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.09.2024  Adauga la favorite 57 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Chiar daca nu putem simti acest lucru, Pamantul se deplaseaza pe orbita sa in jurul Soarelui cu o viteza de aproximativ 100.000 de kilometri pe ora. De asemenea, galaxia noastra, Calea Lactee, se deplaseaza prin Univers cu o viteza mai mare de 2 milioane de km pe ora, adica cu o viteza de pana la 630 de km pe secunda.

Oamenii de stiinta afirma ca au reusit sa inteleaga care este cauza care provoaca deplasarea galaxiei Calea Lactee prin spatiul cosmic cu o viteza atat de mare. Ei au descoperit ca in directia de deplasare a galaxiei noastre se afla un supercluster galactic masiv, aflat la o distanta de aproximativ 650 de milioane de ani-lumina de Pamant, denumit Superclusterul Shapley care ne atrage spre el.



De asemenea, in spatele galaxiei noastre oamenii de stiinta au descoperit dovezi privind existenta unei regiuni, necunoscuta anterior, care este aproape in intregime lipsita de galaxii si care impinge galaxia noastra cu o forta incredibila. Aceasta regiune se afla la o distanta aproximativa de 500 de milioane de ani-lumina.

Astronomii au aratat ca respingerea provocata de vidul extragalactic se poate explica prin faptul ca obiectele cosmice aflate la periferia unei regiuni in care exista o densitate mica de materie sunt atrase de alte regiuni sub efectul gravitatiei.

Cosmologul Yehuda Hoffman de la Hebrew University din Israel si echipa sa au construit o noua harta 3D cu cele mai apropiate galaxii de Calea Lactee si in cadrul acesteia au evidentiat, pentru prima data, existenta unui vid extragalactic pe care l-au denumit Dipole Repeller.

Asa cum se poate vedea din imaginea de mai jos, Calea Lactee se afla intre Superclusterul Shapley, care ne atrage spre el, si vidul extragalactic Dipole Repeller care ne respinge.

Deplasarea galaxiei Calea Lactee prin spatiul cosmicGrupul Local de galaxii, din care face parte si Calea Lactee, se deplaseaza prin spatiul cosmic cu o viteza de 630 km/s.

„Am cartografiat in 3D miscarea galaxiilor prin spatiul cosmic si am descoperit ca galaxia noastra, Calea Lactee, se indeparteaza in mare viteza de o regiune vasta, neidentificata anterior, care contine foarte putine galaxii. Deoarece aceasta regiune mai degraba ne impinge decat ne atrage, noi am denumit-o Dipole Repeller (in limba engleza „to repel" inseamna a respinge)".

„Pe langa faptul ca suntem atrasi spre Superclusterul Shapley, noi suntem, de asemenea, impinsi de regiunea nou descoperita Dipole Repeller. Astfel, a devenit evident ca deplasarea galaxiei noastre este influentata, in egala masura, de cele doua regiuni care ne imping si ne atrag in acelasi timp", a explicat Hoffman.

Chiar daca superclusterul galactic Shapley reprezinta cea mai mare concentrare de materie din Universul Local, deplasarea rapida a galaxiei Calea Lactee nu putea fi explicata doar prin atractia exercitata de acesta. Din acest motiv, cercetatorii au sugerat in trecut ca un vid extragalactic s-ar putea afla in spatele galaxiei noastre, ceea ce ar putea explica viteza cu care aceasta se misca prin spatiul cosmic in timp ce este atrasa spre superclusterul galactic Shapley.

Hoffman si astronomii din echipa sa au analizat miscarea a mai mult de 8.000 de galaxii din apropiere, pe baza datelor obtinute de la o serie de observatoare astronomice, inclusiv telescopul spatial Hubble, si acestea au furnizat prima dovada privind existenta vidului extragalactic

In acest mod cercetatorii au reusit sa evidentieze un flux stationar, sau stabil, de galaxii care sunt atrase spre Superclusterul Shapley si sunt respinse, pe aceeasi axa, de o alta regiune din spatiul cosmic aflata in spatele galaxiei Calea Lactee.



Surprinzator, potrivit datelor obtinute in urma analizei radiatiei cosmice de fond, adica radiatia cosmica ramasa in urma Big Bangului, cele doua forte exercitate de Superclusterul Shapley si regiunea Dipole Repeller asupra galaxiei noastre au aceeasi intensitate.

„Noi am aratat ca Superclusterul Shapley ne atrage intr-adevar in directia sa, dar si ca o regiune extragalactica fara galaxii, aflata intr-o directia opusa, ne respinge in egala masura. In consecinta, suntem atrasi intr-o directie si respinsi dintr-o directie opusa. Este ca intr-o poveste de dragoste si ura, atractie si respingere", a explicat Hoffman.

Acestea sunt primele indicii privind existenta unui vid extragalactic aflat in spatele galaxiei Calea Lactee, care influenteaza deplasarea galaxiei noastre prin spatiul cosmic. In continuare astronomii vor incerca sa confirme existenta acestuia.

Cercetarea a fost publicata in revista Nature


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.