In traditia populara, primele zile din Saptamana Mare, Lunea si Martea Mare, sunt considerate cele mai potrivite pentru curatenia de primavara. In aceste zile, femeile spala rufe, aerisesc casele, curata curtile si pregatesc totul pentru Sarbatoarea Pastelui.
Spalatul hainelor in aceste zile este chiar recomandat, ca un gest de purificare exterioara, care merge in paralel cu cea interioara.
Miercurea Mare marcheaza inceputul zilelor in care lista de activitati pe care le poti face se restrange. Traditia recomanda evitarea spalatului rufelor. Aceasta zi aminteste de momentul tradarii lui Iuda, iar activitatile gospodaresti sunt reduse, lasand loc pentru rugaciune si liniste. Se spune ca cine spala rufe in aceasta zi risca sa atraga ghinionul sau necazurile asupra casei sale
Joia Mare este dedicata vopsirii oualor si a ultimelor pregatiri pentru Paste. In unele regiuni se considera ca este ultima zi in care se mai pot face treburi casnice, inclusiv spalatul hainelor. In alte zone, insa, Joia Mare este deja considerata zi de reculegere, in care spalatul hainelor este evitat din respect pentru semnificatia profunda a saptamanii.
Vinerea Mare, cunoscuta si ca Vinerea Patimilor, este considerata cea mai trista zi din calendarul crestin. Este ziua in care Iisus Hristos a fost rastignit. In aceasta zi nu se spala, nu se gateste, nu se face curatenie. In general, nu se desfasoara niciun fel de activitate casnica. Se tine post negru de catre cei credinciosi. In unele zone se obisnuieste scaldatul in apa rece dimineata, ca simbol al purificarii.
Traditii vs. viata moderna
Desi aceste traditii sunt pastrate in multe sate si regiuni ale tarii, in orasele mari lucrurile sunt adesea privite mai relaxat. Preotii subliniaza ca nu exista o interdictie religioasa ferma privind spalatul rufelor in anumite zile. Ei spun ca mai degraba este vorba de respectarea obiceiurilor stramosesti.
Accentul, spun ei, ar trebui pus pe trairea spirituala a Saptamanii Mari, nu pe interdictiile rigide.
Indiferent daca alegi sa urmezi traditia cu strictete sau intr-un mod mai adaptat vietii moderne, ceea ce conteaza cu adevarat este starea de pace, reculegere si pregatire interioara pentru Sarbatoarea Pastelui.
Pastele este inca o sarbatoare despre iubire, dedicare si apreciere in familie. Mesele imbelsugate aduc alaturi rudele din toate colturile lumii, iar casele se umplu de energie buna si veselie. De asemenea, pentru cei mici Pastele inseamna mai mult timp alaturi de parinti, cadouri de la vestitul Iepuras si multa voie buna.
Respectarea traditiei populare este doar o alegere personala. Nimeni nu te obliga la nimic. Cele de mai sus au ajuns sa fie transmise din generatie in generatie doar pentru a duce mai departe obiceiurile stramosesti.