Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Despre limba dacilor
1.705 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Grecia necunoscuta - Crezi ca stii totul despre Grecia ?
112 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  IONUT DRAGOTESC in dialog cu DAN PURIC
1.274 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: Repartitia, dragostea mea
923 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iluzie si realitate
573 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce spune Biblia despre astrologie si horoscop
1.343 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: Invatatorul -
588 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri despre trecut: Cum a fost faurit „omul nou"
811 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Divortul in comunism si povestea echipei Rapid
225 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lyudmila Pavlicenko ,Lunetista care a terorizat nazisti
118 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Despre tacamuri

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.06.2012  Adauga la favorite 922 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Primul aparut in viata omului, inca din perioada in care locuiam in pesteri, a fost cutitul. Era de asteptat din moment ce cutitul a fost probabil utilizat intai ca arma, apoi ca unealta si in final ca tacam.

De altfel el a fost si primul inrolat in regimentul tacamurilor din moment ce cu ajutorul unui cutit si a degetelor oamenii puteau manca fara probleme.

Despre lingura, numai de bine, arheologii suspecteaza ca a aparut in Paleolitic, utilizarea ei fiind incurajata de materialele aflate la indemana, scoici si fragmente de lemn.

Deci practic nici nu prea ne putem lauda cu inventarea ei, asa ca sa trecem mai departe la cel mai palpitant tacam: furculita.





Ei bine, furculita a trecut prin multe aventuri, aparuta in Egiptul antic ca obiect religios (preotii ofereau jertfele cu ajutorul unei furculite), a fost imediat imprumutata de israeliti beneficiind de o demna mentionare in vechiul Testament.

Nu a fost ratata nici in Grecia antica sau in Imperiul Roman, din pacate insa nu ca tacam ci ca unealta de gatit. Si pentru ca umilinta furculitei sa fie deplina, consemnam ca “furculita" provine din latinul "forca" ce inseamna “furca".

Adevarata menire de tacam elegant furculita si-a gasit-o prin secolul 7 in Orientul Mijlociu si in Imperiul Bizantin. Familiilor nobile de prin respectivele zone incepuse sa le cam placa curatenia si nu prea vroiau sa se murdareasca pe maini.

In secolul al 11-lea o printesa de origine bizantina s-a casatorit cu un membru al nobilimii venetiene. In zestre s-au strecurat si 2 furculite pe care printesa le-a folosit cu multa delicatete la masa.



Cum au reactionat venetienii? Pai nobilii au considerat-o ciudata, iar clericii s-au revoltat contra acestei insulte aduse lui Dumnezeu. Cum adica, el ne-a daruit aceasta minunata unealta numita mana si noi sa utilizam o furculita? Blasfemie.

Printesa a murit destul de repede, fapt ce a intarit ideea ca furculitele sunt malefice. Cu toate acestea, de-a lungul a 3 secole nobilii si clericii italieni s-au obisnuit cu ideea de furculita, astfel ca prin secolul 14 furculita era destul de raspandita in Italia.

Restul Europei continua sa utlizeze cutitul, lingura si bineinteles, furculita divina (a.k.a. mana). Iata insa ca o noua noua nunta intre 2 nobili straini duce la raspandirea furculitei si in Franta. E vorba de Caterina de Medici care in 1533, s-a casatorit cu viitorul rege al Frantei, Henry II si a adus ca zestre din Italia in Franta un set de furculite.

Bineinteles ca a fost privita ca o snoaba pretentioasa insa cum peste tot se gasesc lingusitor, in cateva zeci de ani furculitele au cucerit Franta si se pare ca imediat dupa aceea si Spania. Dupa vreo 100 de ani a cedat si Anglia.

In 1630 o singura furculita a ajuns si in America. Ea apartinea guvernatorului din Massachusetts.

Din secolul al 19-lea putem spune ca furculita a devenit de neoprit, productia in masa transformand-o intr-o adevarata arma de pastrare in masa a mainilor curate.

Bineinteles ca in timp furculita a avut bunul simt sa se specializeze, astfel ca pentru peste avem o furculita, pentru friptura alta, pentru desert inca una si tot asa. Ba unii au inventat si hibrizi intre lingura si furculita, precum "spork".



Daca va simtiti agasati de multitudinea de furculite de la masa puteti oricand sa alegeti sa mancati cu betisoare. Mai ales ca raspandirea mancarii chinezesti si a celei japoneze a determinat ca betisoarele (vechi de vreo 5.000 de ani) sa constituie o amenintare directa la adresa snoabei furculite.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.