Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  O noua era - Renasterea 2 | 2
452 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O noua era - Renasterea 1 | 2
304 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nastetrea limbii italiene
37 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Humano: Renasterea omenirii
277 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Anglia secolului al XVII-lea
173 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Italia salbatica - Intoarcerea lupului in Italia
248 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine a fost Mona Lisa?
361 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bucataria italiana
1.932 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria imigratiei italiene
38 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce limba VORBEA Vlad Tepes?
6 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Renasterea italiana

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.10.2012  Adauga la favorite 1.441 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Renasterea este un curent cultural ce a revolutionat intreaga Europa. Revolutia stiintifica si culturala a inceput in Italia in secolul al XV- lea din orasul Florenta si s-a raspandit in toata Europa in scurt timp. In stiinta, teologie si arta, Renasterea a inceput prin redescoperirea de texte latine si grecesti conservate in imperiul bizantin si in principalele manastirii europene care au incurajat noi studii si inventii pentru secolul urmator.

Arta Renasterii presupune studiul si redescoperirea modelelor antice, atat in arhitectuara cat si in sculptura. Curtile marilor principi primeau oameni de stiinta, artisti si mari invatati care elaborau noi idei. Ei sunt centrul acestui curent cultural care predomina in toata Europa.

Eroul acestei perioade din evolutia omenirii este un om care se afirma prin energia sa si intelegea secretele si legile naturii. Increderea in om, afirmarea valorilor individului si cultul frumusetii sunt unele din aspectele modului de a gandi in perioada Renascentista.

Roma, Florenta, Milano si Napoli se imbogatesc cu multe opere arhitectonice, palate, biblioteci, sculpturi si opere de arta, care starneau admiratia pentru frumusetea lor si erau, dealtfel si marturii a unei noi conceptii de viata, mai libera, mai umana si mai rationala.

Constructiile lui Filippo Brunelleschi, Leon Battista Alberti, Donato Bramante, picturile lui Rafael Sanzio, Leonardo da Vinci, sculpturile si frescele lui Leonardo sunt cateva din exemplele valoaroase ale spiritului creativ ce era in Italia in aceea perioada. In cea mai mare diversitate a manifestarilor sale, renasterea are un factor comun si anume realismul. Natura nu este transfigurata, dar este studiata stiintific de artisti . Nu numai natura este obiectul artistilor ci si realitatea societatii, in care traiesc eroii sai, protagonistii vietii politice, culturale si mondene.

Multi pictori reprezentanti ai scolii venetiene, florentine, romane si napoletane au lucrat pentru multi printi, mari famili italiene si la principalele curti europene. Tiziano a fost pictorul regelui Felipe II din Spania,Leonardo da Vinci a lucrat pentru regele Frantei Francois I si Rafaello pentru papii din Roma.

Pictori, sculptori, arhitecti, scenografi, muzicieni dar si artizani si tehnicieni italieni au invadat Europa, dand nastere la o cultura comuna in toate marile orase europene.

Renasterea este un moment nu doar de dezvoltare al artei dar si al filozofiei, literaturii, politicii si cercetarii istorice. Nicollo Machiavelli este considerat initiatorul politicii moderne. El a studiat politica ca o arta de guvernare eliberand-o de religie si morala. A lasat o opera Principele considerata si astazi o opera clasica politica.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.