Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Manastirea Hodos-Bodrog, Arad-Romania
2.281 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Patrunsa
183 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Montserrat Monastery (Spania)
1.313 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Sfanta Treime din Soporu de Campie
1.574 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Piatra Fantanele, jud. Bistrita
1.349 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Minunile Romaniei – Manastirea Humor
756 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Sfanta Ana - Rohia
966 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  La manastirea Hirova
1.210 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adevaruri tulburatoare - Manastirea Petru Voda
1.673 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Humor
1.226 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Manastirea Arnota

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 04.07.2013  Adauga la favorite 956 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Manastirea Arnota este o manastire din Romania situata in comuna Costesti, din judetul Valcea, declarata monument istoric cu cod LMI VL-II-a-A-09667.

Initial, manastire de calugari, din anul 1999, se transforma in manastire de maici, dependenta de staretia Manastirii Bistrita (judetul Valcea).

Este construita de domnitorul Matei Basarab intre anii 1633-1634. Se afla pe un versant de munte vis-a vis de manastirea Bistrita. Este foarte greu de ajuns, datorita cotei ridicate unde se afla. In prezent accesul auto este favorizat de soseaua de acces a carierei de calcar existenta langa lacas. Studiile au constatat ca este construita pe locul unde au mai existat biserici.

Legenda spune ca Matei Basarab, fiind urmarit de turci, se refugiaza pe un platou al muntelui unde se afla un lac montan cu mult stufaris, datorat si faptului ca locul se afla pe versantul de sud beneficiind de mult soare. In preajma lacului existau ruine a unor biserici iar Matei Basarab a hotarat ca daca va scapa, va ctitori o manastire.

Intre anii 1705-1706, domnul martir Constantin Brancoveanu cu ocazia reparatiilor ce s-au impus, a construit un pridvor cu turla in deja cunoscutul stil Brancovenesc. A refacut pictura originala si a confectionat catapeteasma, o reala opera de arta a stilului. Actualmente aceasta se afla la Muzeul National de Arta din anul 1913. Usa de la intrare din lemn de castan detine o inscriptie in limba slavona cu urmatorul continut :„ Aceste usi le-a facut Constantin Brancoveanu vel-logofat". Aici in pridvor se mai poate vedea o pictura refacuta la acea vreme odata cu construirea lui, pictura aflata pe peretele de la intrare si care reprezinta portretul lui Matei Basarab executata in jur de 1644.

O alta renovare a manastirii s-a facut de catre Barbu Stirbei intre anii 1852-1856, cand a parte a chiliilor au fost daramate datorita starii de ruina la care se prezentau. In locul lor a construit alte cladiri pe baza unor proiecte facute de arhitecti, printre care Carol Benesch.

In anul 1934 s-au facut noi reparatii, s-au construit noi chilii si ce a fost mai important a fost amenajarea unui muzeu cu odoarele sfantului lacas.

Cea mai mare renovare a avut loc intre anii 1954-1958 cand s-a facut consolidarea totala a cladirilor, s-a drenat apa, s-a introdus apa curenta la chilii si s-a reabilitat sistemul de incalzire.

Manastirea Arnota este locul de veci a ctitorului ei Matei Basarab si a tatalui sau Danciu vel-vornic. Danciu vel-voievod, ostean important al primului unificator al romanilor Mihai Viteazul, a cazut in luptele de la Turda in anul 1601. A fost imormantat la Alba Iulia si ramasitele pamantesti la 1648 si reingropate in pronausul bisericii. Matei Basarab, decedat la 9 aprilie 1654, imormantat initial la Targoviste, este adus si el la Arnota in urma rascoalei Seimilor si depus tot in pronaos.
Ctitorita de Matei Basarab in 1633-1634, cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil", pe temelia unei biserici mai vechi. Biserica manastirii este o constructie mica, cu o linie simpla si sobra. Deasupra naosului este asezata o turla inalta, iar pe pridvor este o alta turla mai mica. Pridvorul cu turla i-a fost adaugat de catre Constantin Brancoveanu, la inceputul domniei lui, odata cu reparatiile dintre anii 1705-1706. Tot el ii reconstruieste catapeteasma, o adevarata opera de arta sculpturala, in stil brancovenesc. Pictura Manastirii Arnota este pastrata in forma ei originala care apartine lui Stroe din Targoviste la 1644. In pronaos, cu prilejul renovarii din anii 1705-1706, a intervenit asupra picturii zugravul Ioanichie Sin Preda. In 1753 popa Dumitru Ion a definitivat pictura in tempera. Printre scenele crestine se disting: Soborul Sfintilor Arhangheli, sfintii militari, mucenici si cuviosi, „Invierea" pe peretele nordic, Cina cea de Taina, la vest, „Rugaciunea din gradina Ghetsimani", Botezul, iar pe bolta - Pantocratorul. In pronaos sunt pictati domnitorul Matei Basarab cu sotia sa Elena, tinand in maini biserica, apoi Danciu vel vornic, tatal lui Matei Basarab, Preda vel spatar cu sotia sa Stanca si fiul lor, Papa, tatal lui Constantin Brancoveanu.

Aceasta frumoasa manastire, prin pictura, arhitectura si sculptura sa, poate fi considerata unul din cele mai reprezentative monumente istorice si de arta religioasa din tara.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.