Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Bob Dylan Australian Tour 2011
1.305 vizite - 0 comentarii
adaugat de corul
 
  Bob Dylan - The Greatest Artists of All Time
1.235 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bob Dylan - Biogafie / Partea 3
1.368 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Documentar Bob Marley - dezvaluirea unui mister
1.474 vizite - 0 comentarii
adaugat de elba
 
  Bob Dylan - Biogafie / Partea 1
1.291 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Paul Simon and John Lennon- prezinta premiile GRAMMY
1.382 vizite - 0 comentarii
adaugat de bunele
 
  Bob Marley interview despre marihuana
1.327 vizite - 0 comentarii
adaugat de antonia
 
  Georges Moustaki precum Ulise Partea 1/4
965 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Bob Dylan - Interviu 1994 / Partea 5/5
1.157 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amy Winehouse - Biografie
1.203 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

Bob Dylan - Biografie / Partea 1/4

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.07.2013  Adauga la favorite 1.078 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Dylan incepe sa lucreze la noile cantece in aprilie 1962 si in cateva luni compune piese ca "Blowin' in the Wind", "Masters of War", "Talkin' World War III Blues" si "Oxford Town", care ajung sa fie veritabile imnuri ale miscarii pacifiste .In mai 1963 se lanseaza The Freewheelin' Bob Dylan, al doilea si atat de asteptatul sau album . Doua luni mai tarziu de la lansare Dylan apare la Festivalul de Folk din Newport, unde este intampinat ca un profet al revolutiei tineretului . Aici canta "Blowin' in the Wind" in fata a 46.000 de persoane , acompaniat fiind de Joan Baez si Pete Seeger.

Odata cu succesul apar si problemele , in special cu Suzie Rotolo: povestea lor mergea inainte cu certuri puternice si apoi impacari intr-un climat foarte incarcat , in care Dylan nu-si ascunde gelozia . Noile cantece dau nastere la neincredere ,penduland intre batalia politica "Only a Pawn in Their Game" si impacarile in intimitate , "Girl from the North Country" . Dar albumul The Times They Are A-Changin' (1964) ajunge sa fie faimos mai ales datorita piesei care i-a dat titlul. Succesul lui Dylan este recunoscut pe intreg teritoriul SUA si popularitatea sa se extinde pana in Europa. Este o perioada dificila ,dar bogata in creatii .

In aceasi perioada Dylan compune cantece ca : "It Ain't Me, Babe" , "To Ramona", "Chimes of Freedom", "Mr. Tambourine Man", acestea vor face parte din doua albume : Another Side of Bob Dylan (1964) si Bringing It All Back Home (1965), in care incepe sa cocheteze cu sonoritati “mai electronice “ .

In primavara lui 1965 Bob Dylan calatoreste in Anglia pentru a realiza cateva concerte . Ii cunoaste pe The Beatles si pe Eric Burdon, de la The Animals, interpret a unei versiuni foarte originale a melodiei "House of the Risin' Sun". Cu cei de la The Beatles il va uni un soi de apreciere mutuala si influenta reciproca . Asa in principal John Lennon s-a lasat influentat de Dylan in cantece cum ar fi : "Norwegian Wood", "You've Got to Hide Your Love Away", "Help!" care au texte mai elaborate si mai sincere , in timp ce Bob Dylan nu a ezitat sa incerce si altfel de sonoritati “marca Beatles “ .

Calatoria in Anglia din acei ani si intalnirea cu muzicienii ei au stimulat si mai mult pe Dylan, care este deja sedus de sonoritatea chitarilor electrice , parasind chitara acustica specifica folk-ului .Pentru aceasta “adeptii puritatii “ au criticat aspru concesia “electrica “facuta de Dylan , ce se va materializa in Bringing It All Back Home, un disc care intr-un fel reprezinta consacrarea sa definitiva in fata publicului cu melodii ca : "Subterranean Homesick Blues", "Maggie's Farm", "Gates of Eden" si "Mr. Tambourine Man".

Highway 61 Revisited (1965), compus pentru Bob Johnston, impreuna cu Al Kooper si Mike Bloomfield, este considerat unul dintre cele mai bune din cariera sa , formand parte din albumul celebrei "Like a Rolling Stone" ( care figureaza pe primul loc in topul celor mai bune cantece ale tuturor timpurilor , facuta de revista muzicala Rolling Stone), "Desolation Row", "Highway 61 Revisited" si"Ballad of a Thin Man".

Acesta este repertoriul pe care-l va prezenta Dylan la Festival-ul Folk din Newport in 1965, acompaniat fiind de Paul Butterfield Band. Le intinde o mana unor muzicieni pe care-i cunoaste de putin timp printre care un grup numit The Hawks, unde canta un chitarist : Robbie Robertson. Mai tarziu ,grupul isi schimba denumirea in The Band, nume pus de Dylan. .Cu ajutorul lui The Band, Dylan va infrunta “compromisul" din Blonde on Blonde, al saptelea sau album (1966) care se va lansa in double pentru a putea aduna tot materialul elaborat in Nashville. Cu un total de 14 cantece, Blonde on Blonde este un disc mai linistit decat cel anterior si cu o mai mare valoare poetica a textelor . Incluzand si mai vesela "I Want You", tandra "Just Like a Woman", devastatoarea "Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again", enigmatica "Visions of Johanna" si marea "Sad Eyed Lady of the Lowlands", ce incheie discul cu cele 11 minute cat dureaza cantecul , este dedicata modelului Sara Lownds, cu care Dylan se casatorise in noiembrie 1965. Blonde on Blonde este considerat de experti in muzica ca fiind unul dintre cele mai bune discuri de muzica pop-rock din toata istoria muzicii .

La cateva luni dupa ce lansase dublul album , tanarul si milionarul (atat in SUA cat si in Anglia ) de 25 de ani ale carui discuri se vindeau intr-un ritm ametitor suferi un misterios accident cu al sau Triumph 500 in apropiere de Woodstock . Petrecea zile intregi in compania celor de la The Band cantand si imprimandu-si melodiile.Cele pe care nu le considera bune au facut obiectul imprimarii unor discuri pirat . In 1975 se decide sa-si lanseze melodiile oficial sub titul : The Basement Tapes care l-a facut sa dispara un timp din viata publica .Iar perioada de refacere se eterniza.

Dylan este incantat de ideea de a face un album cu melodii cu o puternica influenta country: rezultatul fiind Nashville Skyline, aparut in aprilie 1969. Acest disc ajunge din nou nr 1 in topurile din Anglia. In el , Dylan canta cu un registru vocal distinct , fiind de nerecunoscut pentru milioanele de fani . Discul contine cantece ca : "Lay Lady Lay", "I Threw It all away", si o versiune a lui "Girl from the North Country" cantata in duo cu Johnny Cash.

Participa in 1969 la Festivalul din Insula Wight ca invitat principal . Apare in fata a 150.000 de persoane , imbracat complet in alb , comportandu-se ca o stea pompoasa , moment in care Hippie- ii cer socoteala mitului decadent .

In 1970 lanseaza pe piata dublul album Self Portrait, un care interpreta in versiune proprie numeroase cantece ale altor interpreti .Critica ramane muta in fata slabei calitati a discului .Primeste pentru prima oara in viata critici defavorabile si toti se intreaba daca este sfarsitul ,dar in acelasi an scoate albumul New Morning dand un sens tuturor cautarilor din ultimii ani , si din nou obtine excelente critici , devenind din nou nr 1 in topuri in Anglia .

Si mitul se intoarce cand in 1971, Dylan participa ca prima stea la un concert de binefacere pentru Bangladesh la Madison Square Garden din New York, concert organizat de George Harrison si canta "Mr. Tambourine Man", "Blowin' in the Wind" si "A Hard Rain's A-Gonna Fall", altele .

In continuare vine o perioada de reflexie , cand Dylan ii cere regizorului Sam Peckinpah un rol in filmul Pat Garrett and Billy the Kid (1973). Participarea sa ca actor este total insignifianta (un rol al unui misterios personaj Alias,) dar coloana sonora a filmului compusa de Dylan, va ramane in memorie . "Knockin' on Heaven's Door" se va dovedi una dintre melodiile cele mai cunoscute in tot repertoriul sau .

In 1974 termina alt album , Planet Waves, impreuna cu grupul , The Band, care-i aduc primul loc in topurile din SUA , discul contine cunoscutul cantec : "Forever Young". Din pacate productia acestui disc este realizata de casa de discuri "Asylum Records", pentru ca Bob Dylan a renuntat la CBS din cauze economice.

Imediat dupa lansarea albumului pleaca in primul sau turneu dupa 8 ani de absenta de pe scena ,acum acompaniat si de formatia The Band. Decide sa faca un turmeu mai lung prin principalele orase ,concertul numindu-se Bob Dylan and The Band 1974 Tour.

Cererea pentru bilete depaseste toate previziunile, cu mai mult de douasprezece milioane de cereri prin posta . Nimeni in istorie nu a realizat asa ceva in SUA . Mai mult de 800.000 persoane vin sa-l asculte in direct pe Dylan. Ca martor la acel moment se editeaza in 1974 un dublu album in direct numit Before The Flood, in care apare un Dylan energic ajutat de grupul sau .


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.