Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria traducerilor Bibliei partea 1
1.237 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Georg Friedrich Wilhelm Hegel
1.424 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Friedrich Hegel
335 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Georg Wilhelm Friedrich Hegel
1.216 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rene Descartes
649 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tower Heist (2011) Official HD Trailer
1.310 vizite - 0 comentarii
adaugat de annemary
 
  Spectacolul naturii
765 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  .Viata Sophei Loren la aproape 90 ani
37 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acasa la Ceausescu !
377 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Legea Rezonantei
370 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Baruch Spinoza

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.11.2013  Adauga la favorite 834 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Baruch Spinoza, latinizat: Benedictus de Spinoza (n. 24 noiembrie 1632, Amsterdam - d. 21 februarie 1677, Haga) a fost un renumit filosof evreu olandez de origine sefarda cu stramosi de provenienta portugheza (d'Espinosa). Spinoza a fost un rationalist si unul din reprezentantii panteismului in timpurile moderne. Gandirea lui a fost influentata de scrierile lui Thomas Hobbes si Rene Descartes, insa - spre deosebire de conceptia dualista a acestuia din urma - Spinoza a avut o reprezentare monista a lumii, intreaga existenta reducandu-se la ceea ce el a numit "Substanta".

Dupa absolvirea scolii, Spinoza a lucrat in intreprinderea comerciala a tatalui sau. In acest timp elaboreaza o dizertatie asupra principiilor filosofice ale lui Descartes, care va aparea mai tarziu ("Renati Descartes principiorum philosophiae mori geometrico demonstrata", 1663) - singura opera publicata in timpul vietii sale sub semnatura lui - si prepara un tratat asupra progresului intelegerii ("Tractatus de intellectus emendatione"). In 1656, la varsta de 24 de ani, este exclus din comunitatea ebraica datorita vederilor sale interpretate drept eretice. Spinoza considera ca atat crestinismul, cat si iudaismul ar fi fenomene trecatoare in raport cu substanta universala eterna. Este obligat sa paraseasca Amsterdamul si se stabileste la Haga, unde isi castiga existenta lucrand ca slefuitor de lentile si dand lectii particulare. Aici redacteaza prima sa opera filosofica de amploare "Tractatus de Deo et Homine Ejusque Felicitate" ("Tratat cu privire la Dumnezeu, om si fericirea sa"), in care sunt deja cuprinse trasaturile de baza ale sistemului sau filosofic. Lucreaza la "Tractatus theologico-politicus" ("Tratat teologico-politic"), tiparit la Amsterdam in 1670 si publicat anonim. In 1661 se muta la Rijnsburg, in apropiere de Leiden. Din cauza ca in institutiile oficiale vederile filosofice erau ingradite de teologie, Spinoza refuza in 1673 oferta printului elector Karl Ludwig din Palatinat de a ocupa o catedra de filosofie la Universitatea din Heidelberg. De asemenea refuza o pensie oferita de regele Ludovic al XIV-lea al Frantei, care-i pretindea sa-i dedice unele din cartile sale. Din cauza aspirarii prafului de sticla la slefuirea lentilelor, se imbolnaveste de silicoza si moare prematur la 21 februarie 1677, in varsta de numai 45 de ani.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.