Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Murano - arta, traditie si secrete bine pastrate
1.103 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  "Billionaire Vodka"
1.044 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria globului de Craciun
1.141 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Apa de 45.000
1.509 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 creatii din sticla incredibile
65 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cand a aparut lupa?
1.625 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sticla
914 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 4 misterioase aparitii OZN
145 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Parfumul Clive Christian
898 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vitaminele si suplimentele-
286 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Sticla de Murano

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.11.2012  Adauga la favorite 853 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Sticla de Murano este un produs renumit provenit din insula Murano. Localizata pe coasta Venetiei, Italia, Murano este un port comercial inca din secoloul al VII-lea. In secolul al X-lea deja devenise o importanta locatie comerciala.

Istoric, legenda
Se considera ca sticla de Murano isi are originea in Roma secolului al IX-lea, avand influente asiatice si musulmane, luand in considerare faptul ca Venetia era atunci deja un port comercial renumit. Reputatia localitatii Murano pentru productia de sticla a luat nastere atunci cand Republica Venetiana, temandu-se de incendii si calamitati aduse orasului construit predominant din lemn, a ordonat sticlarilor sa isi mute atelierele pe insula Murano (1291).
Cand un om de rand izbutea sa devina mester sticlar era innobilat si inscris in Cartea de aur a insulei. Curand au devenit cei mai respectati cetateni ai insulei, aveau dreptul sa-si casatoreasca odraslele cu copiii nobililor, bucurandu-se chiar de imunitate, insa peste toate, nu aveau voie sa paraseasca Venetia.

Procesul prin care se obtine sticla de Murano este unul destul de complex. Folosind nisip cuartos fin combinat cu diferite saruri aduse din cetatile feniciene Sidon (Liban), acesti mesteri au reusit sa obtina produse ce nu aveau rival in lume. Sticla de Murano se facea dupa retete secrete, la care se adauga o maiestrie unica a prelucrarii sticlei obtinute si de aceea a devenit un secret foarte bine pazit.

Calitate, valoare
Celelalte materii prime, numite fondante sau agenti de topire, coboara punctul de topire. Cu cat sticla contine mai mult oxid de natriu, cu atat se solidifica mai greu. Acest fapt este foarte important pentru lucrul manual deoarece ii castiga sticlarului mai mult timp pentru modelare. Un artizan poate adauga natriu (pentru a face suprafata sticlei opaca), nitrat sau arsenic (pentru a elimina bulele) sau substante colorante.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.