Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Temistocle Popa -In memoriam
1.084 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1/4.Carmen Stanescu - ,, Istoria unei vieti
1.820 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  2/4.Carmen Stanescu - ,, Istoria unei vieti
1.567 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  4/4.Carmen Stanescu - ,, Istoria unei vieti
1.384 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  3/4.Carmen Stanescu - ,, Istoria unei vieti
1.404 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
  Leopoldina Balanuta
2.048 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maria Tanase - Edith Piaf a Romaniei
1.592 vizite - 0 comentarii
adaugat de maria
 
  Captain Beefheart - Un artist de geniu (BBC) Part 4/6
1.109 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  20 din cele mai frumoase actrite de la Hollywood
1.930 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Serge Gainsbourg
1.225 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

Ileana Cotrubas

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 27.11.2013  Adauga la favorite 1.322 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ileana Cotrubas (n. 9 iunie 1939, Galati) este o soprana romana, a carei cariera s-a desfasurat intre anii 1960 - 1990. A fost admirata pentru talentul actoricesc si pentru usurinta cu care canta opera in diverse limbi.
Cotrubas s-a nascut in Galati, crescand intr-o familie cu traditie muzicala: tatal, Vasile fiind tenor intr-un cor de amatori. Cariera muzicala a inceput-o la varsta de noua ani, cand a devenit membru al Corului de Copii al Radiodifuziunii Romane. La varsta de unsprezece ani, canta ca solista.

In 1952 s-a mutat la Bucuresti pentru a studia la Scoala Speciala de Muzica, scoala pentru cei cu aptitudini speciale. Cotrubas si-a facut aparitia pe scena la Opera din Bucuresti ca Yniold din Pelleas et Melisande de Debussy in 1964. Repertoriul ei s-a imbogatit cu roluri ca Oscar din Bal mascat, Gilda din Rigoletto si Blondchen din Rapirea din Serai aparand in diferite productii din toata Europa.

In 1965 Cotrubas a castigat o competitie importanta la 's Hertogenbosch, Olanda unde a castigat premiui I la opera, lied si oratoriu.

Anul urmator a castigat o competitie radio-televizata la Munchen. Aceste premii, impreuna cu marele succes obtinut in rolul Paminei la Bruxelles i-au adus aparitii la Opera de stat din Viena, Opera de stat din Hamburg , Opera de stat din Berlin si Salzburger Festspiele, obtinand un contract cu opera din Frankfurt.

Anul 1969 a adus debutul in Marea Britanie, la Glyndebourne ca Melisande, unde a cantat doua stagiuni rolul principal din Calisto de Cavalli. Debutul la Royal Opera House, Covent Garden a avut loc in 1971, cu Tatiana din Evgheni Oneghin de Ceaikovski .

In anul 1970 Ileana Cotrubas a semnat un contract pe trei ani cu Opera de Stat din Viena. In perioada petrecuta la Viena, soprana a debutat in Suzana din Nunta lui Figaro, Zerlina din Don Giovanni, Violeta din Traviata, Mimi din Boema si Sophie din Cavalerul Rozelor.

Anul 1973 i-a adus debutul american la Lyric Opera of Chicago, interpretand rolul Mimi .

Pentru Ileana Cotrubas un succes de rasunet international a venit pe 7 ianuarie 1975 cand a fost chemata in ultimul minut la Scala din Milano pentru a o inlocui pe Mirella Freni in Mimi din Boema de Giacomo Puccini. Cotrubas a zburat cu avionul din Kent unde locuia, reusind sa ajunga la spectacol cu doar un sfert de ora inaintea ridicarii cortinei. Interpretarea sa a fost primita cu entuziasm de catre critici si spectatori deopotriva.

Cotrubas a debutat la Metropolitan Opera din New York pe 23 martie 1977 in Mimi, avandu-i ca parteneri pe Jose Carreras si Renata Scotto. La Metropolitan Opera, Cotrubas a cantat cinci roluri: Mimi in Boema de Giacomo Puccini, Violeta in Traviata de Giuseppe Verdi (spectacolul din 28 martie 1981, alaturi de Placido Domingo si Cornell MacNeil fiind televizat), Gilda in Rigoletto (spectacol televizat pe 7 noiembrie 1977, alaturi de Placido Domingo), Ilia in Idomeneo de Mozart (in premiera Operei Metropolitan), Tatiana in Evgheni Oneghin de Ceaikovski si Mihaela in Carmen de Georges Bizet, rol pe care l-a cantat in ultima sa aparitie intr-un spectacol de opera la Metropolitan din 26 martie 1987. La Metropolitan a avut 50 de aparitii; a cantat in a doua gala a centenarului Operei Metropolitan pe 22 octombrie 1983 si la aniversarea a 25 de ani de cariera la Metropolitan a celebrului dirijor si mai apoi director al Metropolitanului James Levine, pe 27 aprilie 1996 (aceasta fiind si ultima ei aparitie pe celebra scena newyorkeza

Soprana romana este bine cunoscuta pentru exigenta sa profesionala manifestata atat in relatia cu regizorii cat si fata de colegi. In cateva ocazii - Evgheni Oneghin la Viena in 1973 sau Don Pasquale la Metroplolitan in 1980 - Ileana Cotrubas a parasit fara ezitare productia cand nu a fost de acord cu viziunea regizorilor.

Ileana Cotrubas s-a retras de pe scena in anul 1990, insa a continuat sa predea, tinand cursuri de maiestrie si sfatuind tineri promitatori ca Angela Gheorghiu.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.